Tuffa förhållanden på världscupen i Palma

På andra dagen av världscupseglingarna på Mallorca klev elva svenska besättningar in i tävlingen och bjöds på riktigt tuffa förhållanden. Bäst av svenskarna lyckades Ida Svensson/Marcus Dackhammar i Nacra.

Tisdagen började ungefär som måndagen, med riktigt mycket vind, återigen från land, med regelbundna skift fram och tillbaka. Och på de yttre banorna var det stökig sjögång. De som seglade på förmiddagen, kanske allra mest 49er-klassen, hade det besvärligt och arrangören fick avbryta seglingarna efter andra racet. 

På eftermiddagen lugnade vinden sig lite för Nacra och FX, medan 49er fick göra sina missade race på kvällen. Ida Svensson/Marcus Dackhammar ligger på en hyfsad elfte plats i Nacra efter serien 8-16-12. De är fyra placeringar före kompisarna Emil Järudd/Hanna Jonsson som är på 15:e plats.

- Det var spännande och kul att äntligen få racea. Dagen har varit lite blandad kompott – stundtals har vi gjort det väldigt bra och det har gått fort. Stundtals har vi varit i andra änden av skalan, berättar Ida Svensson och fortsätter:

- Men helhetskänslan från dagen är positiv. Det var väldigt spännande att få se hur vi går mot de andra båtarna med det nya rodersystemet. Det är stora fartskillnader på kryssen om man får till det eller inte. Men det är stora utmaningar i att få till omställningarna rätt och våga segla fort. Vi ser fram emot att fortsätta lära oss saker resten av veckan.

Det nya rodersystemet på Nacran  gör att rodrens lyft kan justeras under gång. Tidigare bestämdes det på land och kunde inte ändras på vattnet. Det nya systemet gör att de kan ha mer lyft på kryssarna och flyga även då. Och sedan skruva ner lyftet på undanvinden. Där var problemet tidigare att man riskerade att flyga ur vattnet och sedan snabbt kraschlanda.

I 470 mixed gjorde Olivia och Hugo sin andra dag och avancerade från 44:e plats till att ligga på 21:a plats efter två dagar. I ILCA gjorde även Emil Bengtson sin andra dag. Trots att han föll från tionde till 19:e plats i totalen är han, liksom Olivia och Hugo, klar för guldfinal som inleds redan på onsdagen i deras respektive klasser.

I 49erFX fick Vilma Bobeck/Rebecca Netzler en tuff start med två kapsejsningar i första racet och en straffsväng i det andra. Därför måste det ändå ha känts skönt när de avslutade med att spika dagens tredje race. De ligger nu på 18:e plats i totalen.

49er-fältet skickades ut senare under eftermiddagen och fick genomfört ett tredje race vid 17-tiden, i fortsatt mycket vind och utmanande vågor. 

 

KSSS-seglare som tävlar i Trofeo Princesa Sofia Mallorca:

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler (GKSS), 49erFX
Fredrik Bergström/Axel Munkby, 49er
Olivia Bergström (GKSS) /Hugo Christensson, 470 Mixed 
Wilhelm Kark, ILCA 7
Ludde Lindqvist, ILCA 7
Emil Järudd/Hanna Jonsson (GKSS), Nacra17
Ida Svensson/Marcus Dackhammar (GKSS), Nacra17
Alice Moss (GKSS) / Ebba Berntsson, 49erFX

Se alla resultaten här
Följ racen via tracking här

Text: Mats Olsson, SSF och Cecilia Jonsson, KSSS
Bild: Sailing Energy (Ida Svensson och Marcus Dackhammar, Nacra17)