Våra fantastiska funktionärer

Alla föreningar med ideell verksamhet är mer eller mindre beroende av de eldsjälar som ställer upp med tid, kunskap och engagemang för att få verksamheten att gå ihop. KSSS är inget undantag. Föreningen är helt beroende av alla de personer som hjälper till så att vi kan arrangera kappseglingar med den höga kvalitet som förväntas av oss. Ett otroligt stort tack till alla funktionärer som bidrar.

Joakim Norlén är kappseglingsansvarig på KSSS. Hans uppgift att få ihop en slagkraftig uppställning funktionärer till varje regatta, vilket ett år som 2022 då KSSS arrangerade 24 kappseglingar, är en stor utmaning. Jag har tagit mig ett snack med några av de många personer som är involverade i att arrangera KSSS regattor, nämligen Josefin Gullbring och Per Englund. Josefin har framför allt specialiserat sig på hantering av resultat och Race Office medan Per fokuserat på domarskrået.

Vad fick dig att engagera dig som funktionär hos KSSS?
Josefin: Jag har alltid haft ett stort idrottsintresse. Hösten 2012 valde jag börja plugga eventproduktion och då för att få erfarenhet från olika event så tyckte min pappa som då var engagerad i KSSS, där min bror seglade, att jag också skulle vara med. Sedan våren 2014 så är jag en del av KSSS funktionärer.
Per: Egentligen var det en slump, jag behövde praktik som domare och frågade om jag fick komma och "träna" på andelsseglingen. Alla var väldigt trevliga och inkluderande så det var enkelt att göra det till en vana.

Många tror nog att vara funktionär innebär att man står och drar oändliga mängder ankartampar till märken som draggar stup i ett, är det en riktig bild?
Josefin: Nej, Det är ingen riktig bild av vad man gör som funktionär. Som funktionär så handlar det om så mycket annat än att dra i ankartampar. Först och främst så finns det så många olika positioner och jag lovar att man hittar en plats som man själv känner sig bekväm med. Sen finns idag våra fantastiska drönarmärken som styrs enbart via en padda vilket göra att man på många regattor inte ens behöver lägga ankare.
Per: Det är helt fel. KSSS har drönarbojar. Riktigt cool där man styr dem från en iPad. Man kan väldigt enkelt och snabbt justera banan så att seglarna får optimala förhållanden. Så att dra ankartamp har minskat, men är fortfarande en del av jobbet ute vid Sandhamn.

Om du skulle säga något till de som går och funderar på att kanske anmäla intresse inför 2023, vad skulle du vilja säga till dem?
Josefin: Gör det, vi är helt fanatiskt gäng med funktionärer där alla har olika erfarenheter av segling och vi alla brinner lika mycket för sporten. 2023 bli ett fantastiskt år med många olika typer av regattor. Allt ifrån 29:er EM i augusti och Gotland Runt i juli till de små som Lilla Gotland Runt i oktober och Stockholm Cup i juni.
Per: Det är väldigt trevligt att ingå i funktionärsgänget. Bra folk som brinner för segling. Och varje tävling är en ny utmaning med nya upplevelser. Roligaste minnet från 2022 var tjejen som gastade på en 29:er, OCR regattan. Ordentlig vindby kommer, hon kastar sig ut för att möta den, men har glömt att kroka i trapetsen. Det är alltid en massa spännande saker som händer!

Till slut vill jag ta tillfället i akt att plussa lite för att bli infofunktionär. Intresset att följa våra kappseglingar ökar hela tiden och i takt med det så vill man ha bilder, filmer och resultat tillgängliga så fort som möjligt. Vi i informationskommittén jobbar hårt tillsammans med kansliet för att tillgodose de ökade kraven att dokumentera våra regattor. För att kunna leverera snabba referat från banan är vi beroende att få hjälp av folk på plats, därför har konceptet infofunktionär tagits fram. Vi förväntar oss inte att du är proffs på att fota, filma eller intervjua, men de allra flesta kan ta bilder eller filma med sin mobil och skicka vidare till en förhandbestämd kontaktperson. Vidare kanske man kan kommentera med några korta meningar om någon speciell händelse på vattnet eller väder och vind.

Om du är intresserad av allt detta, så tveka inte på att anmäla dig för 2023 år regattor här .

Återigen ett stort tack till alla våra fantastiska funktionärer, vi ses på vattnet 2023.

Iohn Ryott
KSSS Informationskommitté