Vilma och Rebecca på pallplats i världscupen

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler fortsätter att imponera i världscupseglingarna på Mallorca. Efter första dagens inledande problem och en 18:e plats har de efter tre dagar klättrat till en tredje plats i totalen i 49erFX.

Både Vilma och Rebecca har tillhört seglingslandslaget i ett par år. Men det är första gången de tävlar i samma båt och gör en seriös satsning som en besättning.

- Jag förväntade mig kanske inte att vi skulle vara med i medaljfighten på vår första regatta ihop. Men vi visste att vi hade kapacitet och det känns riktigt kul att få utdelning från vinterns träning, säger Vilma.

Tredje dagen av klassiska Trofeo Princesa Sofia bjöd på fyra seglingar för FX-seglarna. För första gången i årets tävling var det sol och varmt, cirka 18–20 grader och 7–8 m/s in i Palmabukten, så lite utmanande vågor för en del.

Vilma och Rebecca kom till start fulla av självförtroende efter onsdagens två race där de var trea och tvåa. De fortsatte att segla bra även på torsdagen och var tvåa-fyra-etta i de tre första racen. I sista racet var de i ledningen när de kapsejsade på första länsen och de slutade på 16:e plats.

- Idag var det mycket vind och stökiga vågor. Vi gick ut med inställningen att det kommer bli en lång dag med fyra race men med självförtroende om att vi går snabbt. Vad vi gjorde bäst är att vi fortsatte pusha hela varvet runt med bra starter, enkla beslut och snabb båtfart. Vi var med i toppen i alla race, så även om det blev lite för mycket push i sista racet så är vi glada att vi fortsätter testa gränserna, berättar Vilma.

Emil Bengtson i ICLA7 hade också en bra dag och han avancerar i totalen där han nu är på 15:e plats efter att det varit lite upp och ner de inledande dagarna. Och det är bara tio poäng upp till topp-10.

- Jag är väldigt nöjd med dagen. Det var fysiskt tuffa förhållanden, men jag håller kvar ett bra fokus på min egen segling. Det är lätt att hamna ur fas när man börjar bli trött, säger Emil som nu siktar på att segla upp sig till topp-10 och därmed få vara med i tävlingen sista race, medaljfinalen, på lördag.

- Det finns absolut en chans men jag tar ett race i sänder, så får vi se hur långt det räcker

Emil passar också på att lyfta fram sitt nya samarbete med coachen Max Salminen.

- Max är min nya coach sedan en tid tillbaka. Han har kommit med bra input i starter och strategitänk för egen del. Det har passat mig bra. Han har ett bra förhållningssätt på det personliga planet också, säger Emil.

Resultat:
49erFX - Vilma och Rebecca 3:a, Alice och Ebba 44:a
49er - Fredrik och Axel 70:e
470 mixed - Olivia och Hugo 27:a
ILCA7 - Wille 65:a, Ludde 68:a
Nacra17 - Emil och Hanna 11:a, Ida och Marcus 12:a

För samtliga resultat klicka här.

Text: Mats Olsson, SSF och Cecilia Jonsson, KSSS 
Bild: Sailing Energy (Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, 49erFX)