Bakom framgångarna med KSSS elitansvariga Cecilia

Efter en fantastiskt framgångsrik sommar för KSSS seglare med fyra VM-guld, ett VM-silver respektive ett brons, plus flera EM-medaljer, är OS 2024 i Paris nästa stora mål för klubbens elitlag. – Nu lägger vi in högsta växeln mot OS. I bästa fall kan vi få med sju, åtta seglare, säger Cecilia Jonsson, elitansvarig i KSSS.

Hon tänker bland andra på Vilma Bobeck som tog ett överlägset VM-guld i 49erFX tillsammans med GKSS-seglaren Rebecca Netzler, Josefin Olsson i ILCA 6, Anton Dahlberg i 470 mix (med GKSS-seglaren Lovisa Karlsson), Emil Järudd (med GKSS-seglaren Hanna Jonsson) i Nacra 17.

På VM i Haag nyligen, som också var första kvaltävlingen till OS, grejade de ovan nämnda seglarna fyra OS-platser till Sverige. Under vintern kommer fler kvaltävlingar och sedan är det Sveriges Olympiska kommitté, SOK, som tar ut vilka seglare som ska representera Sverige.

– Det kommer att bli kul och spännande. Flera av våra seglare har stor internationell erfarenhet med flera OS i bagaget. Anton Dahlberg siktar på sitt femte OS, Josefin Olsson har varit med på tre hittills och Emil Järudd seglade ju jag med i Tokyo 2021, säger Cecilia Jonsson.

Men klubbens framgångar denna säsong handlar inte bara om elitlaget. Cecilia Jonsson framhåller särskilt 15-årige Henric Wigforss som vann VM i Optimist. Det var 43 år sedan en svensk seglare tog ett VM-guld i Optimist.

– Guldet i Opti är nästan det häftigaste, att vinna i den hårda konkurrensen i den stora klassen är verkligen imponerande, säger Cecilia Jonsson.

Vad ligger då bakom framgångarna?

– Det handlar om att under lång tid, åtskilliga år, ha lagt ner mycket tid på träning, att veta vad som krävs för att nå internationell toppklass. Att kunna se målet långt framför sig - och vara beredd att göra jobbet, säger Cecilia Jonsson.

Hon berättar att Vilma Bobeck och Emil Järudd var med och tittade på VM-seglingar 2014 i Spanien.

– Nu, nio år senare, är de med och tar medalj.

Cecilia Jonsson talar också om hur viktigt det är med träningskompisar som kan sporra - inte minst inom klubbens elitlag. Därför har hela laget del av framgångarna.

För närvarande består KSSS elitlag av åtta seglare, som alla seglar i någon av OS-klasserna, vilket är ett kriterium för att bli en del av laget. För varje seglare görs sedan en individuell bedömning.

– Man måste kunna visa att man är beredd att göra en seriös satsning mot världseliten.

Cecilia Jonsson tillträdde jobbet som elitansvarig i klubben i november 2021.

Hon beskriver sig som en lagledare som ska skapa bra förutsättningar för lagmedlemmarna.

– Det handlar också om att jobba mycket med de lite yngre, de mellan 18 och 23 år, så att de fortsätter att satsa. Vi vet att det är ett stort tapp då. Det är svårt att gå från junior till senior.

Hon bor i Göteborg men finns också delvis på kansliet i Saltsjöbaden. – KSSS är en stark, fantastisk klubb. Att vara här och se ut över Baggen och veta att det var här världsmästarseglarna Emil Järudd, Vilma Bobeck och Henric Wigforss började, det är väldigt inspirerande.

 

KSSS medaljörer i internationella mästerskap 2023:

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler - VM guld i 49er FX Henric Wigforss - VM guld i Optimistjolle Emil Järudd och Rasmus Rosengren - VM guld i F18 Simon Skoog och Cecilia Jonsson - VM guld i F18 (mixed) Niklas Edler - VM silver i OK-jolle Emil Järudd och Hanna Jonsson - VM brons i Nacra 17 Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson - EM guld i 470 Hedvig och Hugo Liljegren - EM silver i 29er (mixed) Erik Norlén - EM silver (U19) i ILCA 7 Viktor Elfving - NM silver & lag NM guld i Optimistjolle Ernst Åkesson - NM brons & lag NM guld i Optimistjolle

 

KSSS elitlag:

Anton Dahlberg 470 mix
Hugo Christensson 470 mixed, Moth, Kölbåt
Vilma Bobeck 49erFX
Josefin Olsson ILCA 6
Ludvig Lindqvist ILCA 7
Johanna Hjertberg IQ Foil
Emil Järudd Nacra 17
Ida Svensson Nacra 17

 

Text: Elisabeth Sjökvist-Andersson, KSSS Informationskommitté