Fina rikskvalsresultat för KSSS

Under gångna helgen var det dags för optimisternas sista rikskvalsdeltävling i Lomma med över 120 deltagare. Rikskvalsserien består av två deltävlingar där första kvalhelgen gick av stapeln i Kullavik över tre dagar under Valborgshelgen följt av ett tvådagarskval på sydligare breddgrader. Till skillnad från kylan och hårdvinden i Kullavik bjöd Skåne på sol och vindar mellan 3-6 m/s och tidvis skiftande vindriktningar.

Lördagen innebar viss väntan på Lommabukten i väntan på stabilare vindar men de tre för dagen planerade racen kunde genomföras. På söndagsmorgonen fick seglarna istället vänta en god stund på land innan vinden bedömdes tillräckligt god för kappsegling. Två race genomfördes i snabb takt för de två fleeten. När det så väl var dags för det sista racet hann den gröna fleeten segla den större delen av banan innan ett kraftigt vindskift åt vänster resulterade i sträckbog in i mål. Skiftet påverkade också den röda fleetet som hunnit en god bit upp på första kryssen innan vridet nådde längre upp i banan. Racet annullerades och då seglingsföreskrifterna stipulerade att ingen start skulle påbörjas efter kl 15 fick seglarna totalt räkna 14 seglingar över de två kvalen istället för 15.

KSSS deltog med 25 seglare från de röda och svarta grupperna hemmahörandes i både Ranängen och Saltis som coachades av våra fantastiska coacher Tindra Forssén, Paulina Karlsson, Viggo Larue och Ton Thörn men med god back-up från föräldrar med diverse ansvarsuppgifter såsom matbåt, meckbåt, mätbåt och ribbdragare.

Resultatmässigt var kvalet en stor framgång för våra duktiga seglare som alla gjort fantastiska prestationer utifrån sina förutsättningar och som också visat på förmåga att segla i skiftande förhållanden. Utifrån rikskvalsrankingen noterar vi att KSSS står sig starkt med seglare uttagna till både VM, EM och NM;

VM: Henric Wigforss, Malcolm Dahlberg, Oscar Wetter, Alexander Gavelfeldt Forssén

EM: Adèle Ramm-Ericsson, Isak Kaplan, William Drakenberg

NM: Viktor Elfving, Ernst Åkesson, Lovisa Arnell, Axel Henricsson, Oliver Josefsson, Beata Edler, Lova Leringe, Lisa Swärd, Josefin Arnell

 

Text och bild: Charlotte Åkesson, föräldraansvarig för KSSS opti svart