Tuff start för Vilma och Rebecca på EM

De regerande världsmästarna i 49erFX, Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, fick en tung start när årets sista internationella regatta i en OS-klass startade på onsdagen i Vilamoura på den portugisiska Algarvekusten. Två race resulterade i en 19:e och en 16:e plats i de mycket lätta vindarna.

– Vi har blivit bortskämda under säsongen med förhållanden som vi trivs väldigt bra i. Nu står vi inför en ny utmaning i lättvinden och trots att resultatet inte visar vad folk blivit vana vid, så är vi väldigt nöjda, berättar Rebecca och fortsätter:

– Vi har gjort två kanonstarter och går bra på både kryss och läns. Det saknas lite på den taktiska biten och vi är precis på fel sida. I morgon tar vi med oss allt bra vi har gjort och utvecklingen vi har gjort under de senaste månaderna.

Vindarna var stundtals under tre m/s, men prognosen lovar mer vind resten av veckan, temperaturer runt 20 grader och en hel del sol.

I Vilamoura arrangeras inte bara EM i 49erFX just nu, utan också i herrklassen 49er och i den foilande katamaranen Nacra 17. I 49er finns inga svenskar med, men i Nacra 17 deltar två svenska besättningar: Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Klara Johansson.

I Nacra fick arrangören bara till ett race sedan räckte vinden inte till mer. Ida och Marcus kom på 16:e plats medan Emil och Klara blev 23:a.

Emil Järudd seglar inte med sin ordinarie gast, Hanna Johnsson, som han vann VM-brons med i Nacra i slutet av augusti. Hanna är skadad och Klara Johansson har tagit hennes plats under EM. Emil och Klara inledde dagens race starkt men föll tillbaka något mot slutet.