Bra start för Anton och Lovisa på världscupen

Anton Dalberg/Lovisa Karlsson fick en bra start när världscupseglingarna på Mallorca drog igång på måndagen. Det blev två race i tuffa kulingvindar i 470 Mixed, där de kom fyra och trea och är på fjärde plats efter första dagen.

– Vi fick en häftig första dag i Palma. Vindar på 10-13 m/s och vågor med mycket kraft som lätt dribblade bort oss. Sista orden innan start var; låt oss inte göra något dumt idag – det vill säga kapsejsa inte. Och var inte för "inpressed by the condition" som vi säger på svengelska. Sagt och gjort. Vi gjorde inte bort oss idag men ingen briljans heller. Första dagen på regattan är avklarad och vi är där vi vill vara, berättar Anton.

Samtliga OS-klasser och totalt över tusen seglare är på plats i Palma för den klassiska säsongsupptakten Trofeo Princesa Sofia där extra mycket står på spel i år med tanke på att det är mindre än fyra månader till OS. Några är där för att kvala in till OS. Andra för att trimma detaljer och sätta sig i respekt inför de olympiska seglingarna i Marseille.

– Världscupen här i Palma är oerhört viktig för oss av två skäl. Dels var kvitton från VM senast inte de vi önskade, men vi tror oss veta vad som ska justeras. Därför är det oerhört spännande och viktigt att stämma av det nu, med samma konkurrens och i det här skedet inför OS. Dels vill vi visa för oss själva och våra konkurrenter vad vi går för, säger Anton och fortsätter:

– Vi vill också stämma av kryssfarten i några specifika förhållanden: Starterna och då primärt hur nära linjen vi är vid startskottet. Och sist men inte minst hur jag och Lovisa hjälper varandra att vara alerta och rationella runt hela banan så vi vinner båtar från första kryssrundning till målgång. Det är de tre centrala punkterna för oss hela vägen fram till Paris i sommar.

Första dagens seglingar i Palma blev inte vad arrangörerna hoppats på. Endast de klasser som klarar så här tuffa förhållanden fick starta, det vill säga ILCA och 470 – samt den snabbaste och nyaste av dem alla: Kite Foil. De övriga fick stanna i land. Men prognosen lovar något lättare vindar redan på tisdagen.

I ILCA 6 hade OS-klara Josefin Olsson en tuff dag på jobbet i de hårda vindarna. Hon kom nia respektive på 17:e plats i de två racen.

– Vi har inte tävlat på ett tag så det är kul med racing igen. Det här är ett bra tillfälle att stämma av vissa bitar inför de kommande veckorna, säger Josefin och fortsätter:

– Jag gjorde starterna bra och hade bra fart i båten på både kryss och läns. Första seglingen missade jag på skiften vilket kostade många båtar. I andra seglingen kappsejsade jag i en våg precis innan kryssmärket vilket blev förödande. Så en strulig start för mig som kostade mycket poäng. Men jag tar ändå med mig många positiva bitar.