Bra svenskdag på världscupen i Palma

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler var bland flera svenskar som fick en bra start på världscupseglingarna i Palma. Första dagen blåste bort för 49erFX-klassen men på tisdagen blev det två race. För den svenska duon blev det en sjätte- och en andraplats – trots att Vilma varit sjuk inför regattan och att Rebecca är det nu.

– Idag är jag först och främst nöjd med att vi tog oss ut och race:ade. Vi har haft långt ifrån en optimal uppladdning, men vi går ut och gör ett bra jobb. Vi hade dessutom riktigt bra fart så det märks att träningen vi lagt för att höja lättvindsfarten verkligen gett resultat och det tar vi med oss.

Vilma och Rebecca är sedan en tid tillbaka klara för OS. Men klassiska Trofeo Princesa Sofia i Palma är viktig med tanke på att det återstår mindre än fyra månader till OS.

– Ska jag vara helt ärlig har vi inte pratat igenom målsättning så mycket. Vi vill gå ut och göra en bra vecka. Både jag och Rebecca har drömt om att få vinna Palma något år. Men störst fokus har vi på att få till starterna som vi kände att vi saknade under VM och även få till bra racebeslut.

Läget i 470 mixed är lite detsamma. Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson tillhör, precis som Vilma och Rebecca, den yppersta världseliten i sin klass och är på Mallorca för att trimma formen. Och efter två dagars tävlingar är de på fjärde plats efter serien 4-3-5.

– Idag vann vi båtar runt banan vilket vi är nöjda med. Lite exponerad och inte avvägd start annars mycket som vi är nöjda med, säger Anton om dagens enda race där de blev femma.

De klasser där mycket står på spel för svensk del är i Nacra där de båda besättningarna Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar kämpar om samma OS-plats. I iQFOiL jagar Johanna Hjertberg en OS-plats och i ILCA 7 är det Emil Bengtson som seglar för en OS-biljett.

I Nacra har Sverige redan en OS-plats och kampen om biljetten till Frankrike står mellan Emil Järudd/Hanna Jonsson och Ida Svensson/Marcus Dackhammar. Både hade varsin tjuvstart på tisdagen. Emil/Hanna protesterade mot sin och fick igenom protesten. Så istället för att diskas vann de första racet. De är därmed på en femteplats efter serien 1-4-14-27 på tisdagen. Ida och Marcus är på 23:e plats.

Första dagen blev det inga seglingar i iQFOiL men på tisdagen fick Johanna Hjertberg äntligen tävla och hon gjorde det bra. Det blev tre race. I det första var hon på 15:e plats för att sedan komma femma i det andra. I det tredje racet hann Johanna, och många andra i hennes grupp, inte runt innan vinden dog. Därmed är hon på 13:e plats efter sin först dag.

– Jag seglade stabilt och med få misstag, i de två första racen. Starterna var väldigt viktiga och de gjorde jag bra, vilket gjorde att jag fick fritt spår på kryssen. Därefter försökte jag göra respektive moment så bra som möjligt. Just starterna var i fokus, så det var kul att jag lyckades med dem, säger Johanna och fortsätter:

– I sista racet gjorde jag en bra start. Vinden hade lättat ur och när jag slog så blev layline lite för tight, så jag nådde inte märket. Tyvärr blev jag fast under kryssmärket och lyckades inte komma upp på foilen. Eftersom det är så stor fartskillnad när man foilar eller inte foilar, så blev det för stor distans till tätklungan och jag hann inte i mål innan tiden var ute. Misstag kostade idag helt enkelt. Men jag tar med mig en bra start från racet i alla fall.

För Emil Bengtson blev det också en bra dag i ILCA 7. Han var tolva i det första racet och tvåa i det andra. Han är nu på 18:e plats i totalen och jagar vidare mot en OS-biljett.