Efterlängtad seglarutbildning startar i Nacka Strand

Stockholm och Mälardalen har länge saknat en gymnasieutbildning för seglare som vill kombinera studier med en satsning på segling. Till höstterminen 2025 kommer Idrottsgymnasiet Nacka, tillsammans med KSSS och Svenska Seglarförbundet, att erbjuda områdets första och enda nationellt godkända idrottsutbildning.

Idrottsgymnasiet i Nacka erbjuder högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet samtidigt som eleverna får träna sin idrott på skoltid. I dagsläget erbjuder man inriktning mot bland annat fotboll, ishockey och tennis. En idrott som varit efterfrågad är segling och till höstterminen 2025 kommer en Nationellt godkänd Idrottsutbildning (NIU) att startas. En välkommen nyhet för unga, satsande seglare som tidigare behövt flytta från området för att kombinera studier med sin idrottssatsning.

– Vi har som vision att göra segling tillgängligt för alla. Med en NIU-utbildning i Stockholm ser vi positivt på att fler seglare får möjligheten till bättre förutsättningar att kombinera idrott och studier. Vi ser det som ett komplement till riksidrottsgymnasiet för de som av olika anledningar inte är beredda att söka dit, säger Robert Strange, Barn- och ungdomsansvarig på Svenska Seglarförbundet.

Seglarutbildningen kommer att skötas av KSSS med stöd av Svenska Seglarförbundet. KSSS har långvarig erfarenhet av att utbilda ungdomar inom segling och seglarutbildningen kommer att ske på deras anläggning i Saltsjöbaden samt i Idrottsgymnasiet Nackas egna idrottsanläggning, Campushallarna Nacka Strand.

– Sverige och KSSS har en lång och framgångsrik historia inom internationell segling och vi har nu ett av de starkaste seglingslagen någonsin inför sommarens OS i Paris. Betydelsen av att säkerställa återväxten av nya elitseglare kan inte underskattas. En idrottsutbildning i Nacka kommer att vara en mycket viktig karriärväg för de som vill bo i Stockholmsområdet och satsa på segling i framtiden, säger Stefan Rahm, klubbdirektör för KSSS.

NIU-utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment. Kursplanen för specialidrott regleras av Skolverket och inkluderar moment som träningslära, idrottspsykologi, näringslära, anatomi och fysiologi.

Förutom träning inom segling erhåller eleverna utbildning i hur kroppen fungerar i tränings- och tävlingssammanhang samt träningsmetoder för att utveckla sin prestationsförmåga.

Utbildningen erbjuds av Idrottsgymnasiet Nacka som med sitt fokus på idrott, hälsa och välmående erbjuder elever möjligheten att kombinera kvalitativa studier med sin specialidrott där de tränar på skoltid två gånger i veckan. Skolan startades hösten 2022 och erbjuder studier inom ett flertal idrotter.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda NIU segling till våra elever från och med hösten 2025. Det är ett kvitto på att vi etablerat Idrottsgymnasiet Nacka som en skola i framkant när det gäller studier och träning på högsta nivå, säger Anna Ternberg, rektor för Idrottsgymnasiet Nacka.

Idrottsgymnasiet Nacka är en del av Campus Nacka Strand där även Idrottsgrundskolan Nacka, Nacka Strands Gymnasium och Campushallarna Nacka Strand ingår.

 

För mer information, vänligen kontakta:

Anna Ternberg,
Rektor Idrottsgymnasiet Nacka
[email protected]
070 840 54 92

Anders Bengtsson
Träningsansvarig KSSS
[email protected]
070 245 62 65

Robert Strange 
Barn- och ungdomsansvarig SSF   
[email protected]   
08 449 04 99