Gotland Runt 2024 – en bejublad Sandhamnscomeback!

Gotland Runt år 2024 är till ända. Jag tror att många kommer att se tillbaka på 2024 års upplaga som mycket lyckad. KSSS val att förlägga starten till Sandhamn blev bland seglarna en kärt återseende och bidrog till den positiva stämningen på bryggorna. Totalvinnare blev den amerikanska VO70:an Tschüss 2 från New York Yacht Club. Den vann före Carkeek 52:an Rán och double-handed besättningen på Figaro 3 Tutalör. Båda de senare seglandes för KSSS.

Gotland Runt år 2024 blev ett väldigt speciellt race. Vädret var svårt att förutspå pga ett lågrtryck som rörde sig upp från Polen och skulle komma in under västra Östersjön natten mellan söndag och måndag. Prognosen pekade på vindar på >30 knop vid passagen och det skulle samtidigt komma mängder med regn. Många tänkte förmodligen på det tuffa racet förra året där båtarna möttes av kraftiga vindar första natten som höll i sig större delen av racet. Besättningarna verkade dock väl förberedda och jag kan räkna till 24 båtar som bröt, de allra flesta första dygnet. Detta kan jämföras med 23 båtar som gick i mål 2023.

Pre-race på Sandhamn blev en strålande inledning på Gotland Runt-veckan. KSSS partners kunde träffa kunder i eventområdet framför Seglarhotellet. Aktiviteterna var många, prova på segling, seminarium för kvinnor inom segling, barnaktiviteter, uppträdanden och mycket, mycket annat. På bryggorna var det full fart, båtarna hade både seriösa teammöten och mera lättsamma aftersail events. Invigningen lockade en stor publik i solskenet och seglare, funktionärer och besökare skapade en härlig stämning i race village.

Vid starten på söndagen kl 14 var det till en början lätta sydostliga vindar som följdes av ökande vind och successivt vrid mot nordost. Det nya startområdet söder om Sandön erbjöd bra möjligheter för åskådare att bevittna starten på nära håll, både från vattnet i egna båtar och från land på Trouvillestranden. Efter att ha rundat Södergrynnan om babord så fortsatte båtarna till det nya rundningsmärken vid Svenska Högarna.

Sedan kom vinden med besked. Båtarna upplevde vindar mellan 30-35 knop runt Svenska Högarna eller på färden mot Gotska Sandön, samtidigt som det regnade ihärdigt, kort och gott en riktig rusknatt. Vinden skulle samtidigt vrida från nordost, via syd för att sedan stabilisera sig på västlig vind runt c:a 20 knop. Detta skapade flera taktiska avvägningar, hur långt från rumbline skulle man gå för att hålla gennaker/code så länge som möjligt? Det vinnande spåret tog båtarna betydligt längre västerut än normalt och många passerade därför väster om Gotska Sandön.

Efter den första natten blev det färre taktiska avvägningar. De flesta fick slå några slag runt Hoburgen, sedan bar det av nordvart med huvudsakligen västliga vindar som vred mot syd ju längre norrut man kom. Här luftades de flesta olika undanvindssegel och besättningarna fick visa sina kunskaper i att pusha sina båtar i halvvind/undanvind.

Få har väl undgått att det blev ett väldigt snabbt Gotland Runt, så snabbt att hastighetsrekordet slogs av den amerikanska VO70:an Tschüss 2 med skeppare Johnny Mordaunt. De lyckades segla de 350 NM på dryga 24 timmar, vilket gav en snittfart på 14,12 knop, mycket imponerande. Ibland är jämförelser svåra, men då det tidigare rekordet sattes av VO65:an HiQ, inkluderades en 50 NM skärgårdsdel, vilket också får anses respektingivande.

Efter tisdagen tog dessvärre vinden slut och många kämpade i bleke de sista 20-30 NM för att nå målet i Sandhamn. Det blev återigen ett stort jubel under regattamiddagen då den sista båten, Nelly, kom i hamn. Fint att se hur hela seglingscommunityn sluter upp för att visa kamratskap mot inte bara de som kommer först!

Så hur gick det då? Nedan följer länkar till resulatten.

Resultat

Gotland Runt totalt 

ORCi A 

ORCi B 

Classic 

Spirit of trdition 

SRS Double-handed 

SRS Multihull
(Ingen fullföljde)

SRS A 

SRS B 

SRS C 

Stort tack till samtliga som gjort årets Gotland Runt till en av de mer lyckade racen genom historien. Ett speciellt tack till alla ideella krafter som har lagt ner en massa tid både före och under racet. Slutligen skall vi givetvis tacka alla seglare som kommit från när och fjärran, utan er blir det ingen seglarfest.

 

Välkomna tillbaka nästa år!

 

Iohn Ryott

KSSS Informationskommitté