Rafflande segling i härligt vårväder i samband med helgens Saltsjöbadsregatta

I helgen var det dags för årets första lite större regatta på Baggensfjärden när årets upplaga av Saltsjöbadsregattan genomfördes. Regattan som sker över två olika banor och med totalt fyra olika klasser – OK jolle, 505, Starbåt och J/70 – bjöd på spännande och tight segling i härligt vårväder. Extra kul att se att det var bra med deltagande båtar i alla klasser med en hel del tillresta toppteam.

Lördagen inleddes med väntan på vind för att vid 12-tiden komma i gång med kappsegling. OK Jolle och 505 kappseglade på bana B medan Starbåt och J/70 på kappseglade på bana A. Banorna placerades under lördagen på den norra delen av Baggensfjärden med Bana A närmst Baggensstäket och Bana B närmare Sune Carlssons båtvarv. Vinden fyllde på allteftersom under lördagseftermiddagen för att avsluta den första seglingsdagen med riktigt fin propagandasegling.

Under söndagen upprepades till viss del vädret ifrån lördagen med att initialt bjuda på stiltje för att därefter bjuda på tilltagande vind strax efter 11:30 tiden. Under söndagen låg båda Banorna på södra delen av Baggensfjärden och närmare VårGård samt KSSS Kansli. Efter 12-tiden ökade vinden än mer vad vi såg under lördagen och det bjöds på en hel del tight kappsegling över båda banorna där skiften och bra kunskap om Baggens vindförhållanden belönade sig.

Under helgens kappseglingar genomfördes totalt sex race per klass och vi kan sammanfatta ställningarna enligt nedan; 

I 505-klassen stod Malin Broberg/ Johan Röök (BKSS) som vinnare före Ebbe Rosen/ Olle Wennrup (MäKSK) samt Tomas Berg / Johan Calvert (BKSS).

I OK jolle-klassen segrade Niklas Edler (KSSS) före Stefan Jaenson (VASS) och Mikael Björndal (Rådasjöns Segelsällskap). 

I Starbåts-klassen var det tight i toppen och där stod Erik Dahlén / David Nogén (HKKK) som vinnare före Jonas Wibom / Fredrik Liljegren (EKBK) och på tredjeplats finner vi Staffan Thunell / Henrik Widstrand från KSSS.

I J/70 var det tight racing med bra deltagande från svenska toppteam. Imponerande segling av Filip Engelbert och team (KSSS) som följer upp vinsten från Springbreak med att vinna Saltsjöbadsregattan före Tomas Movin (KSSS) samt Magnus Woxén (KSSS) med besättning.

Stort tack för en väl genomförd segling med bra arrangemang, bra startfält, rafflande segling och äntligen lite härligt väder. Gav mersmak till ännu fler möjligheter till fleet racing i de deltagande klasserna på Baggen framöver.

 

/Henrik Cavalli

KSSS Informationskommitté

Bilder: Martin Wigforss