Svensk seger i det första DF65 inofficiella världsmästerskapet

Hela 69 seglare från 12 nationer kom till Nynäshamn för att delta i det inofficiella världsmästerskapet * i DF65 i mitten av maj. Bland de 25 främsta var hela 19 från Sverige och segrade gjorde Tim Shuwalow, KSSS, före Odd Örnulf Stray från Norge och John Tushingham från UK som också konstruerat båttypen.

Segelbåtarna är radiostyrda. De har inga motorer utan drivs bara av vindarna. Rorsmännen står på bryggan och styr sina båtar med en radiokontroll.  Men det är inga bryggseglare i vanlig bemärkelse. De flesta är väldigt meriterade seglare i större segelbåtar, många med både VM-, EM-, och SM-, guldmedaljörer. Tävlingarna gick mitt inne i Nynäshamn på den 380 meter långa U-formade vågbrytaren.

Arrangör var Nynäshamns Segelsällskap, NSS, tillsammans med DF Sailing Sweden.

Dragon Force 65 är en internationellt klassad radiostyrd segelbåt. På bara åtta år har den sålts i över 4000 exemplar i Sverige och är nu den snabbast växande segelbåtsklassen i världen med uppåt 60.000 båtar. I Sverige fick båten SM-status 2018.

Nynäshamn har fina förutsättningar för klassen med en 380 meter lång flytbryggan som ger stora fördelar då den går i flera vinklar så att en seglingsbana alltid kan läggas nära

Rorsmännen kan gå utmed bryggan och följa sin båt på banan. På så vis får seglarna närhet till båtarna och åskådare får lätt en bra överblick om vem som leder.

DragonForce 65 klarar vindstyrkor på upp till 15 m/s. Fyra olika stora riggar är tillåtna att använda och seglaren väljer den som är lämpligast efter rådande vindstyrka.

 

Fakta om DragonForce65:
Båten är 65 cm lång och väger 1,2 kilo. Mastens längd är 915 mm. Skrovet är i ABS-plast och kölen med bulb i aluminium.

 

Varför DragonForce 65 blivit så populär:

  1. Känslan att segla den är i stort densamma som att sitta i en stor segelbåt.
  2. Det är lätt att lära sig hantera båten, bara två reglage att sköta, roder och skot.
  3. Det är en entypsbåt, dvs. alla båtar är likadana.
  4. Alla kan vara med och tävla oavsett kön eller ålder.
  5. Social. Skapar många nya sociala kontakter.
  6. Rolig. De flesta båtarna köps för att ha skoj med.
  7. Liten. Tar litet utrymme att förvara den hemma. Enkel att transportera.
  8. Billig. En komplett båt kostar ca 5.000 SEK.

För mer information
Lars-Erik Lundin, (ordf. DF Sailing Sweden) [email protected]

 

*Dragon Force 65 (DF65) klassen har valt att inte vara en del av internationella seglarförbundet World Sailing i syfte att sprida seglingen till fler med egen strategi. Då man inte är medlem i World Sailing har man inte rätt att kalla tävlingen för Världsmästerskap men i övrigt uppfyller tävlingen samtliga krav (antal nationer och kontinenter) som ställs på ett världsmästerskap inom World Sailing.