Vilma och Rebecca kraschade på VM – efter två segrar

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler var på väg mot sin bästa dag på VM i 49erFX. Svenskorna dominerade i lördagens tuffa vindar och vann de två första racen i stor stil. Men halvvägs in i det tredje och sista för dagen, slogs Rebecca ur båten av en våg. Så var det racet förstört.

– Vi trivs väldigt bra i de här förhållandena med åtta m/s och vågor. Vi pushas till max och jobbar för varje meter med känslan av att båten flyger fram. Det är underbart, säger Rebecca och fortsätter:

– ⁠I tredje racet fick vi ett fint spår på länsen och kände hur vi tog i kapp Nederländerna och Spanien framför. Tyvärr pushade vi lite för mycket och jag slog i en våg och flög ur båten. Lyckligtvis skadade varken jag eller Vilma oss. Men det blev en redig simtur. När jag försökte simma i kapp båten tänkte jag tillbaka på OS-lägret på Playitas där jag fick simlektion av Sarah Sjöström och Michelle Coleman, så jag försökte tänka lite på tekniken för att snabbt komma tillbaka.

Efter kraschen och Rebeccas simtur på cirka 150-200 meter i höga atlantvågor är de svenska världsmästarna en bra bit efter ledarna Odile van Aanholt/Annette Duetz från Nederländerna i totalen. Inför söndagens två avslutande race är det mycket som talar för att nederländskorna, som också är Vilma och Rebeccas träningskompisar, kommer att segla hem guldet. Och lika mycket talar för att svenskorna tar ett VM-silver. På VM 2023 var det ombytta roller. Då vann Vilma och Rebecca före Odile van Aanholt/Annette Duetz.

Nederländskorna ligger 25 poäng före svenskorna som i sin tur är 20 poäng före den italienska båten. Och det är mycket i segling. Men idag var det svenskorna som kraschade. I morgon kan det vara någon annan. Inget är helt klart innan sista racet är över.

Vilma och Rebecca kan vara stolta över sitt VM. Hittills har svenskorna vart på pallen i sju av de 14 racen som seglats på årets mästerskap. Och de har vunnit fyra av dem.

– I morgon blir det tyvärr ett litet annat spel än vi hoppats på och vi får gå ut och göra en så bra avslutning som möjligt på det här VM:et. Än är det inte över, säger Rebecca.

För mer information: Lanzarote International Regatta | Index (lanzarotesailingcenter.com)