Vilma och Rebecca på pallplats på VM

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler bjöd på stark segling på andra dagen av VM i 49erFX på Lanzarote. Det blev bara två race av planerade tre. Vilma och Rebecca var trea i onsdagens första race och tvåa i det andra. Och nu är de på tredje plats i totalen – endast två poäng från ledning.

– Vår styrka idag var att vi var väldigt bra på att starta om hela tiden och jobba framåt. Många omställningar och kluriga vindar blev en bra kombo, säger Vilma.

Enligt planen skulle det bli tre race varje dag från tisdag till lördag. Men hittills har det bara blivit två per dag – på grund av svåra väderförhållanden.

– Tyvärr fick vi bara två race idag. Det känns verkligen snopet. Vi väntade länge på ytterligare två idag då vinden dog efter vårt andra race. Men precis när vi fick en stark nordlig vind så avbröt de för dagen. Kanske blev de rädda efter gårdagens kaos på en av banorna. Men det var helt klart seglingsbart och tråkigt att tvingas segla in till land i den nya starka vinden, berättar Vilma.

Det OS-klara svenskorna är regerande OS-mästare och en av VM:s stora favoriter. Bortsett från mästerskapets första race, där de blev 14:e båt, har de levt upp till förväntningarna – även om mycket återstår. Och en 14:e plats behöver inte betyda så mycket eftersom ett race för räknas bort i slutresultatet. Men blir det fler placeringar långt ner i fältet så blir det problem.

– ⁠Jag skulle säga att VM går som förväntat. Än så länge har vi bara fått fyra av sex planerade race, så det är mycket kvar av regattan och mycket kan hända. Men vi har ett bra lugn och känner oss starka. Vi startade med ett tungt första race så vi har tyvärr inte råd med några stora misstag, men vi går ut och gör så bra vi kan i varje race.

För mer information: Lanzarote International Regatta | Index (lanzarotesailingcenter.com)