KSSS Blogg: Artemis, Drake och dagläger

Nu är det full rulle i verksamheten. Vi har sedan någon vecka tillbaka glädjen av få ha vårt America's Cup team Artemis på plats på Baggensfjärden! Verkligen! Artemisteamet har funnit sig väl tillrätta i Saltsjöbaden, där man tränar inför de kommande America's Cup seglingarna i Göteborg i slutet av augusti.

Det är en härlig känsla att få se alla dessa storseglare gå runt i klubbhuset, äta i cafeterian, ha debrefing i konferensrummet mm. Ännu häftigare är det när de drar ut från sin bojplats i Hotellviken, kör förbi en optimistjolleeskader och SM i 2,4 för att sedan börja foilingmanövrar runt bojar mitt på Baggen. 

Jag kan bara rekommendera er att komma ner och titta. På fredag kommer teamet att ta sig in till Stockholm där man kommer att visa upp båten och sig själva. Se inbjudan till medlemmar på hemsidan angående tid och plats för detta. Men det går ju också bra att bara ta sig ner till Baggensfjärdens strand om man vill se båten in action. 

För egen del har det varit packat med Draksegling den senaste tiden, först SM och sedan EM i Båstad, totalt nästan 10 dagar. Så hur gick det för oss? Sådär, får man väl säga. Först får man konstatera att Drakklassen de senaste åren tagit väldiga kliv ifråga om proffessionalisering. Och då inte som ett abstrakt begrepp utan att det de facto finns en stor grupp seglare som har som jobb att segla Drake 200 till 250 dagar om året och får betalt för det. Som exempel var 18 av de cirka 60 båtar som deltog på EM amatörer (i huvudsak de Svenska båtarna). Detta har inte varit en okontroversiell utveckling och det pågår för närvarande en kamp i det internationella Drakförbundet om vilken inriktning man skall ha framöver, mer eller mindre proffessionalism. Med detta sagt behöver det inte betyda att amatörbåtar är chanslösa. Ta till exempel KSSS båten Pagalle med bröderna Fredrik och Joakim Persson med Anders Liljeblad i mitten. Alla har iofs gedigen seglingserfarenhet med OS eller OS-satsningar i bagaget men jobbar sedan lång tid med helt andra saker än segling. I detta stim av utlandsproffs lyckades Pagalle segla in på en remarkabel 4:e plats på EM, en fantastisk prestation! Själva kom vi på en något mer blygsam 25:e plats i omväxlande förhållanden i allt från 10-12 m/s med rejält med sjö havet till 1-2 m/s och drivkör. På SM:et bärgades guldet av KSSS genom Stefan Winberg med besättning, detta efter en mycket väl genomförd serie med en mycket hög lägstanivå. Kul för Stefan som har SM i en massa andra klasser men inget i Drake sedan tidigare.

Även om Båstad är en utmanande seglingsarena (tycker vi :-) måste jag passa på att lyfta på hatten för sedvanligt fina arrangemang. Sailing Båstad som ordnar det hela gjorde sannerligen det bästa av förutsättningarna både vad gällde seglingar, sociala events och logistik. 

Slutligen kan vi glädjas åt att det fortfarande är full fart på lägerverksamheten. Tex har vi för närvarande dagläger i Saltis med inte mindre än 27 barn i åldrarna 7-11 år är på plats vilket jag tror är något slags rekord. Få saker gläder mig så mycket som ordförande i KSSS som när vi får nya unga seglare i verksamheten. Det ger oss en chans att få visa nästa generation vilken fantastisk sport och fritidssysselsättning segling är. Detta möjliggörs av våra duktiga ledare som på ett varsamt sätt lotsar in barnen.

Och har man tur kan man också få träffa världens bästa seglare på lägret, som när Artemis kom på besök häromdagen, vilket ni kan se på bilden i bildspelet. Det är KSSS när det är som bäst!

Staffan

Läs mer från Staffan på Ordförande har ordet