KSSS dominerade J/70-SM i Båstad

Under helgen avgjordes J/70-klassens första SM. Båstad stod som arrangör och KSSS utgjorde nästan hälften av det totala startfältet på 22 båtar. Inte helt oväntat var det också en dominans på pallen för klubbens besättningar som vann samtliga SM-medaljer.

Startfältet gästades även av två norska ekipage och en av båtarna utgjordes av en enbart kvinnlig besättning. Seglingarna genomfördes i växlande vindar just utanför Båstads hamn i Laholmsbukten. Arrangören bjöd på fina seglingar och ett högt tempo. Totalt genomfördes tio seglingar under de tre dagarna mästerskapet pågick.

En i huvudsak växlande vindriktning mellan syd och väst medförde svårtolkade vindförhållande på banan då vinden sveper över Hallandsåsen och kanske var det därför båtarna från Baggen ofta lyckades välja rätt spår.

Seglingarna pågick torsdag till lördag och mästerskapet avslutades på lördagskvällen med en gemensam klass- och regattamiddag i ett somrigt Båstad.

Pallen dominerades av KSSS-båtar och svenska mästare i J/70 blev SWE 1213 (Hilda) med besättningen Oscar Lundqvist, Jacob Lundqvist, Erik Skoting och Pelle Vickberg på 19 poäng. Silvret togs hem av SWE 716 (Visual Art Racing) med Mathias Hermansson, Olof Detlefsen, Pontus Meijer och Mikael Björndal på 34 poäng. Bronset togs hem av SWE 120 (Svea) med Jim Rotsman, Gustaf Öhrn, Henrik Grape och Daniel Winberg på 63 poäng.

J/70 klassen fortsätter att växa i Sverige och till nästa år står KSSS som arrangör till det Nordiska Mästerskapet då vi hoppas få se ännu fler båtar. Inför höstens seglingar och nästa års säsong går det att hyra J/70 genom klubben för den som är intresserad av att få gästspela i klassen.

Övriga placeringar från KSSS-båtar:

4. SWE 795 (Buckau) Magnus Woxén
5. SWE 713 (Tyra) Magnus Tyreman
6. SWE 119 (Honey Ryder) Ronny Gustafsson
7. SWE 994 (Valkyria) Tompa Löfstedt
8. SWE 281 (Dynamant) Anders Rosenberg
10. SWE 846 (Julia) Hans Liljeblad
13. SWE 273 (Stubb) Fredrik Toll
14. SWE 257 (Lulu) Peter Bergman
17. SWE 786 (Dynamant Racing) Anders Kemmler

Hela resultatlistan hittas HÄR.

Bilder och filmer från helgens seglingar kan hittas på Svenska J/70 förbundets Facebook-sida