Största svenska framgången i America's Cup

Artemis Racing förlorade den avgörande seglingen mot Emirates Team New Zealand och är utslagna ut America’s Cup. Att de tog poäng i utmanarfinalen är den största svenska framgången i America’s Cup genom tiderna.

– Det är självklart tungt att inte gå vidare och det har varit en berg-och dalbana hela vägen, säger Andreas Axelsson, grinder ombord på Artemis Racing. Vi har lärt oss otroligt mycket och det finns massor som vi kan ta med oss för framtiden.

Inför dagens seglingar var ställningen 4-2 i matcher och fördel till Nya Zeeland. Artemis Racing var piskade att vinna tre raka race idag för att gå vidare till America’s Cup-finalen. Med lätt och byig vind var det svårseglat på tävlingsbanan på Bermuda. Ett race startade men avbröts senare av tävlingsledningen på grund av att det tog för lång tid (ett race får ta max 25 minuter).

Sedan väntade lagen på mer vind och tillslut kom den sjunde matchen i utmanarfinalen igång. Uppförsbacken för Artemis Racing blev snart ännu brantare.Båtarna var sida vid sida över startlinjen men Emirates Team New Zealand fick en liten ledning runt första märket. Vid nästa rundning hade avståndet vuxit till 19 sekunder. Den nyzeeländska båten hittade mer fart i vindbyarna och Artemis Racing kunde tillsut bara hoppas på ett misstag för att få en chans att komma tillbaka i matchen. Men Peter Burling vid rodret på motståndarbåten höll huvudet kallt och säkrade den avgörande poängen.  

Under presskonferens efter matchen delade skepparen Nathan Outteridge och taktikern Iain Percy med sig av sina blandade känslor. 

– Vi kan vara väldigt stolta över hur vi har seglat och vi har haft ett riktigt jämna race mot Nya Zeeland där vi gav allt vi hade, säger Nathan Outteridge.

– Hela vårt team har lagt ner mycket jobb de senaste åren och det var fint att belöna dem med att nå utmanarfinalen.

– Som ett lag är vi stenhårda tävlingsmänniskor och vi har precis förlorat så det är en stor besvikelse, säger Iain Percy. Vi känner att vi kunde gått hela vägen och det gjorde vi inte.  – Vi startade den här America’s Cup-kampanjen för tre år sedan och har bestigit ett högt berg tillsammans. Nu är vi på en nivå där alla kan se att vi är bland de bästa lagen i sporten. Det är vi väldigt stolta över.

Slutresultatet i utmanar finalen blev därmed 5-2. Sverige har haft ett lag i utmanarfinal tidigare. Det var 1977 då Pelle Petterson var skeppare på båten "Sverige" och det laget förlorade den matchen med 4-0.

– Vi har ett riktigt bra team, vi kämpade på och kunde gjort det lite jämnare. Men vi kommer tillbaka, säger Torbjörn Törnqvist, ägare och grundare av Artemis Racing. Vi är med och hugger med lagen i toppen och har lärt oss mycket under den här kampanjen i America’s Cup. Det finns all anledning att tro att vi kan göra det ännu bättre nästa gång.
Peter Burling, rorsman på Emirates Team New Zealand, hyllade det svenska laget efter den avgörande matchen:

– Artemis Racing har varit fantastiska motståndare och de har pressat oss hårt. Vi har haft ett par riktigt tuffa matcher och det ger oss en bra position inför finalen. 

Emirates Team New Zealand får nu möta försvararna av bucklan, Oracle Team USA, i den 35:e America's Cup-finalen som inleds på lördag. Finalen kan ses på TV4 Sport och www.cmore.se.

Officiella resultat måndag 2017-06-12

Louis Vuitton America’s Cup Challenger Playoffs – Final

Match 7
Artemis Racing (SWE) – Emirates Team New Zealand (NZL)  0-1 

Scoreboard:
Artemis Racing (SWE) – 2p
Emirates Team New Zealand (NZL) - 5p