Lyckad premiär för Lilla ÅFOR

Norra Europas främsta havskappsegling är en seglings- och familjefest. Idag var det framtidens stjärnor att glänsa på vattnet utanför Skeppsholmen när den fösta upplagan av Lilla ÅFOR avgjordes.

I år arrangerades för första gången Lilla ÅFOR, där alla Optimist- och Hansaseglare kappseglar runt Skeppsholmen. Tanken är att unga seglare ska få en egen del av evenemanget och samtidigt komma närmre de stora båtarna i norra Europas främsta havskappsegling. Premiärupplagan lockade över 40 båtar och banan innebar vissa utmaningar.

– Vi hade en länsstart och gynnsamma vindar runt banan så det har gått ganska fort, säger Anders Bengtson, Tävlingsledare för Lilla ÅFOR.

– Drygt 40 seglare har tagit sig runt banan på ungefär en timma lite drygt. Vi vill ha en familjefest på Skeppsholmen och därför är det härligt att vi kan ha med hela registret där optimister seglar jämsides med de stora båtarna från ÅF Inshore Race och både juniorer och seniorer har en plats.

I Hansa-klassen segrade Dennis Hantman (KSSS). Snabbast runt banan bland optimistseglarna i klassen 9-10 år var Henric Wigforss, i klassen 11-12 år vann Filip Skarman (KSSS) och i klassen 13-15 vann Hugo Liljegren (KSSS).

– Det var en lite lurig banan för vinden ändrade sig hela tiden. Det var en rolig tävling och kul att få segla bland de här större båtarna, säger Hugo Liljegren, 15 år.

Lilla ÅFOR är ett långsiktigt projekt och kommer tillbaks som en del av ÅF Offshore Race nästa år.