Två svenska medaljer på OS-vatten

Enoshima Olympic Week har avgjorts på samma plats där OS-seglingarna ska avgöras 2020. Två svenska besättningar har skaffat bra självförtroende inför Tokyo-OS genom att bli tvåa i regattan som avgjorts i mycket lätta vindar.

I 470 klassen blev Anton Dahlberg/Fredrik Bergström tvåa efter serien 1-10-6-3.och silver blev det även för Klara Wester/Rebecca Netzler i 49erFX tvåa efter serien 4-5-8-1.  Anton och Fredrik misslyckades i förra veckans världscupseglingar i Enoshima. Men nu visade de tydligt att det bara var en tillfällig svacka. Och de trivdes i de växlande vindarna.

- Det blåste fint på morgonen, men solen värmde på och gjorde att vinden dog framåt lunch. Sista dagen hade vi tre race varav två blev avbrutna innan målgång. Det gäller att gilla det oförutsägbara, säger Anton.

Även för förbundskapten Magnus Grävare har det varit viktigt att vara på plats i Enoshima och dra lärdomar inför kommande OS om två år.

- Enoshima Olympic Week präglades av att hösten kommit, så vindarna var svaga eller helt frånvarande. Nästa år kommer vi vara här under OS-perioden i slutet på juli och början på augusti. Våra förväntningar på vädret är antingen lätt sjöbris eller stor sjö och starkare vindar orsakade av någon tyfon nära eller långt ifrån Tokyo. Det är verkligen inspirerande att se att vi har 5–6 besättningar som kan slåss i världstoppen. Nu måste vi jobba hårt på att få lite högre kontinuitet, säger Magnus Grävare.

Totalt hade Sverige fyra landslagsbesättningar på plats i Enoshima. Förutom de två nämnda besättningar var Julia Gross/Hanna Klinga femma i 49erFX och Josefin Olsson slutade på en 16:e plats i Laser Radial.