Långsiktig framgång är KSSS mål med Allsvenskan

Snart avgörs den sista deltävlingen i årets seglingsallsvenska och KSSS kommer återigen med ett starkt lag till start. Men målsättningen med satsningen på Allsvenskan är inte att vinna, det är att skapa förutsättningar fler och nya möjligheter för unga seglare att komma vidare i sin segling. I det avslutande laget i Västerås seglar rorsman Andrea Nordquist (till vardags i ILCA 6), Ludde Lindkvist (ILCA 7), Hanna Maurer (29er), alla toppseglare i sina respektive klasser. Skeppare och coach är Oscar Lundquist.

KSSS satsning på sprintsegling är en del i en mer omfattande plan för att kunna behålla och utveckla unga och kvinnliga seglare.

- Vi har en strategi med vår sprintsegling att kunna ge en ny generationen seglare fler verktyg för att kunna utvecklas på hög nivå, säger Anders Bengtsson, träningsansvarig på KSSS och lagkapten för KSSS Allsvenska lag. Inför årets säsong valde vi att lägga om klubbens strategi för Allsvenskan Segling med ett mer långsiktigt fokus. Det innebär också att vi ändrat resultatmålen från vinst till att vara topp fem. Det ger oss lite mer spelrum att blanda gammal rutin med nytt ungt och lovande.

Till varje Allsvensk deltävling har en rutinerad skeppare och coach utsetts som tillsammans Anders tagit ut laget med seglare från olika klasser. Urvalet har gjorts utifrån meriter men också med målet att sätta samman ett bra lag med individer som kompletterar varandra. En viktig aspekt i lagsammansättningen har också varit att ge kvinnliga seglare möjlighet att ta rodret.

- Vi är mer än nöjda med hur det har gått denna säsong och med läget vi har inför Västerås ska det mycket till om målet inte infrias i år. Men allt kan ju hända, fortsätter Anders. Det viktigaste för KSSS är att vi har ”ögonen på bollen”, får ännu fler tjejer och killar att haka på sprintseglingen och träna på vårt Sprintcenter i Saltsjöbaden. Här bygger vi upp en större bas med fler lag som kan vara med och försvara KSSS färger på Allsvenskan Segling i framtiden.

Tack vare satsningen på KSSS Sprintcenter får KSSS seglare en möjlighet att träna i sprintsegling i J/70 inom ramen för andelsseglingen, utan behöva ”överge” sina ordinarie klasser. Satsningen på sprintsegling kan inte beskrivas som något annat än att det finns stort intresse för sprintsegling och ett bevis på att det är en satsning i rätt riktning.

- Nu ska vi heja på vårt lag i Västerås i helgen och hoppas på att de kan fortsätta den fina trend vi haft i år. Oscar Lundqvist som nu är coach och skeppare har mycket rutin och varit med tidigare. Men målet är som sagt en topp fem placering och det ska bli mycket kul att följa vårt lag i Västerås till helgen, avslutar Anders.