Matador runt Fastnet Rock som ledare av IRC 1

Just nu pågår två stora kölbåtskappseglingar, ORCi-VM i Talinn och Fastnet Race i södra England. Starten av Fastnet, som gick i söndags, har varit minst sagt prövande. Vinden har varit kraftig (>30 knop stundtals) och sjön har varit riktigt tuff i den västliga vinden. Båtarna har verkligen behövt bekänna färg, vilket har gjort att många tvingats bryta.

KSSS har fyra båtar med (jag ber om ursäkt om jag missat någon). Det är Elliot 44:an Matador med Jonas Grandér, J/121:an Jolene som seglas double-handed av Fredrik Rydin och Johan Tuvstedt, First 40:an C-Me med Håkan Grönvall och sist men absolut inte minst Refanut med Fredrik Wallenberg.

Vid c:a kl 16 svensk tid den 10 aug rundade Matador Fastnet Rock som ledare i IRC 1 och femma totalt i IRC, väldigt imponerande i det minst sagt meriterande startfältet. Även Jolene går fint och ligger på en fin 5:e plats just nu i double-handed klassen. Det bör tilläggas att Jolene har varit uppe i ledning tidigare under racet. C-Me ligger på 13:e plats i IRC 2 och Refanut ligger på 19:e plats i samma klass.

Efter rundningen av fyren Fastnet Rock får besättningarna pusta ut och sätta undanvindssegel på tillbakavägen till Cherbourg i Frankrike.

Väldigt roligt att våra havskappseglings-team visar framfötterna på den internationella arenan. ORCi-VM har under natten seglat en inledande havskappseglingsetapp på knappa 200 NM, vi återkommer med fler rapporter därifrån.

Iohn Ryott, Informationskommitten