Sex av nio svenska OS-seglare från KSSS

Med knappt två månader kvar till OS gäller det att finslipa formen för KSSS OS-seglare. Av de nio seglare som ska representera Sverige i farvattnen kring Enoshima i Japan kommer sex från KSSS.

På grund av pandemin har uppladdningen varit minst sagt annorlunda med flera inställda - eller uppskjutna - regattor. Och träningsförhållandena har kantats av restriktioner i de olika länder seglarna befunnit sig i under vintern och våren.

– Jag tycker träningen gått bra. På den enda regatta som varit under våren, i Vilamoura, kom jag tvåa. Det var ett skönt kvitto på att formen finns där, säger Josefin Olsson som seglar Laser Radial.
När vi talas vid sitter Josefin i bilen på väg till Medemblik i Nederländerna för att den här veckan delta i den sista regattan före avfärden till OS.

– Förhållandena där är inte riktigt lika som i Japan, men nästan alla konkurrenter kommer vara där. Jag hoppas på bra seglingar, säger Josefin.

Efter tävlingarna i Medemblik blir det en månad hemma i Sverige innan hon flyger till Tokyo den 10 juli. Förutom finslipning på detaljer och fysträning berättar Josefin att hon ska vara på Bosön där det finns ett “klimatrum”, det vill säga en lokal där man kan skapa ungefär samma temperatur-, fukt- och luftförhållanden som det kommer att vara i Enoshima. Eller i klartext: Minst 30 grader varmt i luften, 27 i vattnet och 80 procents luftfuktighet.

– Idén är att vänja kroppen vid de förhållanden som råder där vi ska segla, säger Josefin.

Förutom Josefin är KSSS-seglarna Jesper Stålheim (Laser), Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470)  och Emil Järudd/Cecilia Jonsson (Nacra 17) uttagna för att representera Sverige i OS.

– Det är helt fantastiskt med sex KSSS-seglare på ett OS, säger Martin Strandberg, elitansvarig inom klubben och poängterar hur tacksam man är inom laget för allt stöd från KSSS.

Han har själv deltagit i två OS men åker nu för första gången som coach - för Emil Järudd och Cecilia Jonsson.

I slutet på förra veckan gjorde Svenska Olympiska Kommittén, SOK, en helomvändning och meddelade att hela den svenska OS-truppen ska erbjudas vaccin mot covid-19, sedan det blivit klart att SOK får doser från Pfizer via Internationella Olympiska Kommittén. Vilket i sin tur innebär att OS-deltagarna inte “går före” den svenska kön på något sätt.

– Som det ser ut nu måste vi ändå sitta i karantän. Vi kommer dock att få gå ut och efter ett visst antal dagar får vi också börja segla, säger Martin Strandberg.

Sammanlagt har Sverige tagit 35 OS-medaljer i segling, senast guld i Starbåt och brons i Laser 2012.

Med en förstaplats på VM och en tredjeplats på EM nyligen är Anton Dahlberg och Fredrik Bergström i 470 kanske det säkraste kortet, tror Martin Strandberg.

– De är så stabila, det ska närmast till ett totalt haveri för att inte de ska ta medalj, säger han.
Även de båda Laserseglarna ser han som medaljaspiranter. Jesper Stålheim vann ju  För-OS för två år sedan.

För Josefin Olsson blir Tokyo hennes tredje OS. I London 2012 kom hon på 18:e plats, i Rio fyra år senare kom hon sexa.
– Jag siktar på medalj, Jag vill absolut komma bättre än senast, säger Josefin.

 

Fakta: Sverige och Segling i OS

*Segling har varit en gren i olympiska spel sedan år 1900 (dock ej 1904)

*Sverige deltog i seglingarna första gången 1908 och tog då ett silver i 8-metersklassen.

*Sammanlagt har Sverige tagit 35 OS-medaljer, senast guld i Starbåt och brons i Laser 2012.

*2020 är OS-klasserna Laser (herr), Laser Radial (dam), Finnjolle (herr), 470 (herr och dam), 49er FX (dam) och 49er (herr), Nacra 17 (mixad besättning), Vindsurfing RS-X (dam och herr)

*Förutom de sex KSSS-seglarna Jesper Stålheim (Laser), Josefin Olsson (Laser Radial), Anton Dahlberg/Fredrik Bergström (470) och Emil Järudd/Cecilia Jonsson (Nacra 17) är Max Salminen (Finnjolle) och Lovisa Karlsson/Olivia Bergström (470) uttagna till OS.

Fotograf: Joao Costa Ferreira