Vilma och Rebecca på silverplats i VM

Vilma Bobeck/Rebecca Netzler fortsätter att segla bra på 49erFX-VM i Halifax och med bara två dagar kvar ligger de på en stabil andraplats endas fyra poäng efter Odile van Aanholt/Annette Duetz, Nederländerna.

Lördagen inleddes med väntan på vind – men när den väl kom blev det en fantastisk dag på Saint Margarets Bay på den kanadensiska ostkusten.

- Vi började dagen med stort självförtroende. Enligt prognosen skulle det bli en lång dag med väntan på vind. Vi förberedde oss med extra mycket mat och vatten för att kunna vänta på vattnet men ändå känna oss redo för race. Vid två-tiden kom vinden och vi hade inte kunnat drömma om en sådan fin dag. 12–14 knop och solsken, berättar Rebecca och fortsätter:

- För oss var det perfekt. Vi gjorde en bra första start och hade självförtroende i vår båtfart. Vi försökte att inte krångla till det utan bara se till att driva båten framåt hela tiden.

Ledningen i 49erFX växlar mellan svenskorna och nederländskorna. På lördagen fick Vilma och Rebecca serie 1-13-2 i de tre racen medan Odile och Annette var jämnare med serie 4-2-3. Det räckte för att svenskorna skulle tappa ledningen. Men det är inget som oroar dem.

- Vi kommer bara att fortsätta fokusera på vårt. Vi har påmint oss hela veckan att vi kan bara påverka oss själva och vår segling. Men med det sagt – får vi läge att göra det jobbigt för Holland kommer vi inte hålla tillbaka, säger Rebecca.

I Nacra 17 ligger Emil Järudd/Hanna Jonsson på en sjundeplats endast 20 poäng upp till en pallplats.

- Efter en stunds väntan i bleke fyllde en fin sjöbris in från syd på cirka tolv knop. Det vill säga liknande förhållanden som första dagen och vi hittade snabbt tillbaka till farten vi hade då. Idag kunde vi dessutom ta mer höjd på kryssfoilingen vilket var kul för innan har vi gått snabbt men inte så högt, säger Hanna och fortsätter.

- Det är fortfarande minst fyra race kvar så det gäller att fortsätta ge järnet genom hela banan, race för race.

Foto: Sailing Energy