Björn Hansen med Extend Commerce Sailing Team vinner världscuptävlingen i Marstrand!

Efter några års frånvaro var världscupen i Matchracing tillbaka på Marstrand, en plats som av många anses vara världens bästa arena för segling. Som segrare stod till slut, för rekordhöga sjunde gången, KSSS-seglaren Björn Hansen och hans Extend Commerce Sailing Team, med besättningen Nils Bjerkås, Mathias Bredin och Phillip Kai Guhle.

Det känns overkligt! Vi har varit borta från matchracingtouren i sju år och när vi tackade ja till ett Wild card i Marstrand så såg vi framför oss en trevlig vecka på en trevlig plats där vi skulle kämpa hårt för att spräcka nollan på resultattavlan, säger Björn Hansen. Men ju längre veckan gick desto mer insåg vi att vår erfarenhet blandat med glädje och motivation skulle kunna räcka ganska långt.

ECST slutade tvåa i grundomgången efter sex segrar och tre förluster, just bakom världstvåan Jeppe Borch från Danmark vilket innebar att de, i kvartsfinalen, parades mot svenska stjärnskottet Oscar Engström, som kommer att vara en av grundpelarna i den svenska juniorsatsningen mot America’s Cup som annonserades nyligen. ”Vi hade tränat en dag mot Oscar i Göteborg innan midsommar och visste att de seglar båten otroligt bra. Samtidigt visste vi att vi hade haft ett övertag under träningsdagen och att de hade en viss respekt för oss”, berättar Nils Bjerkås. KSSS-besättningen lyckades vinna mot de unga göteborgarna med 2-0 och ta sig vidare till semin som kom att seglas mot esten Mati Sepp. Även semifinalen vanns med 2-0 och nu var teamet framme i final mot världsettan, amerikanen Chris Pool, som vann den senaste tourtävlingen i Long Beach, Kalifornien, efter att ha vunnit samtliga race.

Finalen seglades i ”bäst-av-tre” och i den första finalen tog ESCT ledningen men blev både ifattseglade och omseglade. Dessutom drog man på sig ett par straff vilket gjorde att segern gick till Poole ganska ohotat. Nu var kniven på strupen och det var bara segrar som gällde. ”Vi tog oss samman och vann två riktigt tajta race där vi lyckades segla om Chris gäng i båda seglingarna. Känslan när vi närmade oss mål i sista racet var magisk. Några tusental människor på Marstrandsön följde seglingarna och gav oss verkligen sitt stöd”, avslutar teamets fördäckare, Mathias Bredin.

Vinsten i Match Cup Sweden var Teamets sjunde genom åren, något som bara legendaren Peter Gilmour från Australien klarat tidigare.

Extend Commerce Sailing Team representerar Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, och stöttas av Ockelbo Boats och Helly Hansen.