Bra svensk inledning på för-OS

För-OS i segling inleddes på söndagen på de olympiska vattnen utanför Marseille. Tre olympiska klasser fick två race den första dagen. Bäst av svenskarna var de regerande Europamästarna i 470, Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, som ligger trea efter att ha blivit åtta och trea den inledande dagen.

– Den här regattan är viktig för oss, som en generalrepetition inför nästa år. Vi försöker skapa de rutiner vi vill ha då. Vi måste också ta vara på racing med få båtar som vi inte får så ofta, berättar Lovisa och fortsätter:

– Idag var det väldigt svårseglat i Marseille-bukten. Mycket tryckskillnader med vindhål och vrid. Det gällde att hålla huvudet kallt och försöka att göra det stora rätt. I första racet hade vi svårt att återhämta oss efter att vi missade första trycket efter starten. I andra gjorde vi en riktig skolboksstart men med en tyngre första kryss. Därefter klättrade vi under hela racet.

Det var inte bara Anton och Lovisa som hade en fin första dag. I ILCA 7 öppnade Emil Bengtson med att bli 34:a bland 42 båtar. Men i andra racet gjorde han allt rätt och slog till med en seger.

– Första racet var lurigt. Sydostliga vindar med stora variationer i tryck. Jag lyckades inte hålla mig till planen på första kryssen. Jag var ändå med ok på andra kryssen men fastnade i ett vindhål. Ett misstag jag tar lärdom av, säger Emil och fortsätter:

– I andra racet var det tight uppe vid kryssmärket. Jag rundade som 19:e båt. Sedan gjorde jag en fantastisk läns och var tvåa eller trea vid andra gaten. Sedan seglade jag snabbt andra varvet och lyckades klämma in en spik. Otroligt skönt – och jag var lugn och säker från start till mål.

För-OS är den enda officiella tävlingen på OS-arenan innan de olympiska spelen i Paris om drygt ett år, vilket gör den oerhört viktig. Det är också en tävling med bara en besättning per nation i varje klass – precis som det är på ett OS. Därmed blir det också mer likt ett OS än ett annat internationellt mästerskap där det ofta finns flera besättningar från samma nation.

Sverige har besättningar i åtta av de tio olympiska klasserna vid för-OS i Marseille. Dessa är:

ILCA 7: Emil Bengtson, ILCA 6: Josefin Olsson, 470: Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, 49erFX: Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, 49er: Marius Westerlind/Olle Aronsson, Nacra 17: Emil Järudd/Hanna Jonsson, iQFOiL: Johanna Hjertberg, Kite Foil: Karolina Larsson.

Foto: Sander van der Borch