Lökholmen – KSSS pärla i ytterskärgården sedan 1945

För de flesta medlemmar är Lökholmen ytterst bekant, inte minst som vår uppskattade lägerö för ungdomar, likväl som medlems- och gästhamn och genom något besök för mat och dryck på Trollgården. Genom Historiska Utskottets arbete med att samla vår historia, vill vi här bjuda på en liten återblick från starten för KSSS på Löholmen och Trollharan.

Lökholmen och Trollharan var av skärgårdsbönderna en inte alltför spännande ögrupp, bland annat för att löken som växte på ön gav bismak åt mjölken om man valde att ha boskap där. När den tyska direktören Kurt Heinecke visade intresse för öarna, så fick han 1909 ganska enkelt köpa Trollharan och 1912 Lökholmen (för den senare betalade han 4 000 kr, idag ca 250 000 kr. Han lät uppföra många unika byggnader på ön såsom det ståtliga härbret på Trollharan som dock brann upp redan några år efter uppförandet, för att senare ersättas med Villa Hoheneck, som dock ej heller längre finns kvar men där Trollgården är en av de bättre bevarade än idag.

Heinecke bodde och trivdes på Lökholmen under många år, och var en sann skärgårds- och båtmänniska (utöver sin passion för ridsporten) och blev medlem i KSSS redan 1909. De flesta av hans båtar, både motor- och segel, bar namnet Independence. När så herr Heinecke väl bestämde sig för att dra sig tillbaka till Öland, skulle öarna säljas och givet hans goda relation med KSSS valde han att inleda en dialog med dåvarande ordförande, Amiral Otto Lybeck. Året var 1945 och man skall ha enats om priset om 200 000 kr. Ett extra sammanträde (på Riche) bland medlemmarna stöttade förslaget om förvärvet och en insamlingskampanj skall ha startats av skeppsredaren Sven Salén. Majoriteten av köpeskillingen kom från Sällskapets generösa medlemmar. Ordförande sade om beslutet att det ”är det viktigaste som fattas inom KSSS under de senaste decennierna”.

Sedan dess har öarna skänkt våra medlemmar en enorm glädje på många nivåer.

De första åren var användandet försiktigt och KSSS hyrde ut Lökholmen till ett antal medlemmar. Hösten 1953 fattade KSSS styrelse ett beslut om bildandet av Lökholmens vänner (LV) med den särskilda uppgiften att göra öarna till ”en trivsam samlingsplats sommartid för Sällskapets medlemmar”. LV:s arbete var helt baserat på volontärer, inklusive styrelsen i LV, med bland annat Bertil Rapp och Hjalmar Frissell, som tog ansvar för upprustning av byggnaderna, bryggor, toaletter mm på ön. Finansieringen kom genom frivilliga donationer från medlemmar, antingen finansiellt eller i ”naturagåva” (såsom några båtar och en bastu). Arbetet med att upprusta de många byggnaderna var ihärdigt under åren 1954-1955 och därtill säsongsanställdes en hamnmästare och värdinna, herr och fru Fritz-Crone liksom hamnvakten, Lars Östman. Under säsongen 1954 registrerades 700 övernattningar över nio sommarveckor.  Nu skulle man också förbereda ön inför KSSS stora 125-årsjubileum, 1955, vilket då inkluderade utbyggnad av bryggor på både norra sidan av Trollharan, likväl som sydsidan av Lökholmen.

1954 var första året som juniorerna bevistade Lökholmen, om än kortvarigt, i samband med Juniorkommitténs ”Juli-regattan” över tre dagar i juli. Efter många år av ambulerande seglarläger på diverse platser i Stockholms skärgård, fattas slutligen beslutet att förlägga KSSS seglarläger på Lökholmen 1955. 63 flickor och pojkar i åldrarna 11-15 år fick under tio dagar lära sig enklare grunder i kappsegling, navigation, båtvård och livräddning. Kapten Kurt Hesselgren var ledare och hade som medhjälpare Fru Greta Sifvert, samt nio erfarna juniorer som instruktörer. Matfrågan löstes genom Kustartilleriets försorg vilket var en stor hjälp och enligt deltagarna vara maten förträffligt.

Fortsättning följer….

KSSS Historiska Utskott

Foton: Från Rolf Nilssons bok om Heinecke

Bilden överst: Villa Hoheneck