Sprint-SM kvalet avgjort på Baggen

Samtidigt som Allsvenskan i segling avgjordes i Långedrag i Göteborg samlades en rad duktiga besättningar för säsongens första Sprint på Baggensfjärden, som dessutom är kval till sprint-SM. Vinnare blev Björn Hansen med besättning följda av Urban Nyhammar och Sanna Häger med besättningar.

Vårsegling på Baggensfjärden. Nordliga, lite chansiga vindar på 3-6 m/s och växlande molnighet stod det i rapporten. Tävlingsledare Hans Broman tillsammans med Pia hälsade seglarna välkomna på trappan utanför Sjövillan på söndagsmorgonen. Det var en härlig mix av rutinerade sprint och havskappseglare till lite nyare förmågor som skulle mäta sina krafter på vattnen strax norr om Sjövillan i Saltsjöbaden.

Seglingen var mestadels jämn och tight även om några race blev lite utdragna, oftast beroende på någon tjuvstart eller större vindkantring. Ju längre dagen led blev besättningarna varma i kläderna och misstagen blev färre. Detta resulterade i rolig och spännande segling. De som behärskade förhållandena bäst var föga förvånande den mycket rutinerade Björn Hansen (KSSS) med besättning. De gjorde väldigt få misstag och hade en imponerande serie (1-3-2-1-1-1). Tvåan, Urban Nyhammar (KSSS) med besättning, var dock bara en poäng bakom med serien (3-1-1-3-1-1). Trea kom Sanna Häger från Ekerö med besättning, ytterligare 5 poäng bakom Nyhammar.

I Björn Hansens besättning seglade Mathias Hermansson, Mathias Dahlman och Mathias Tennström.

Väldigt roligt att vi idag hade tre helt kvinnliga besättningar, och många fler kvinnliga besättningsmän bland övriga besättningar.  Det kändes också som det var ganska snäll segling då domarna på vattnet hade en relativt lugn dag på jobbet.

Nu kommer KSSS J/70 båtar åka på turné till Stadhusregattan där det skall seglas Women on Water i sprintsegling den 17-18 juni. Därefter kommer J/70-flottan finnas tillgänglig vid Gotland Runt starten på Djurgården den 29 juni – 1 juli.

Stort tack till alla seglare och funktionärer för en härlig försommardag på vattnet. Personligen gav den mig massor av roliga diskussioner, erfarenheter och nya bekantskaper.

Resultat samt övrig information hittar ni på länken nedan.

 

Iohn Ryott, KSSS Informationskommitté