Bra start av Artemis

Svenska Artemis Racing vann sin första match i America’s Cup på Bermuda. Efter en stark comeback mot Japan kunde de dock inte vända nästa match mot Storbritannien.

Artemis Racing började i underläge i öppningsmatchen där de japanska konkurrenterna tog starten och hade en ledning på tolv sekunder efter den första rundningen. Avståndet var det samma fram till början av det andra varvet runt banan. 

Då kom vändningen.

– Vinden skiftade kraftigt och vår taktiker Iain Percy fattade ett bra beslut i att välja motsatt sida som Japan och få till en splitt på banan. De försökte täcka oss men plötsligt var vi tillräckligt nära för att utmana dem och tvinga dem till en vändning. Efter det var racet klart, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

I det nästa mötet tog det brittiska laget kommandot från start. Artemis var aldrig långt bakom men till slut elva sekunder efter över mållinjen.

– Det var jämt och det finns inga utrymmen för misstag, säger Anders Gustafsson som seglar som grinder ombord på Artemis Racing.

– I matchen mot japanerna kämpade vi hårt, nötte ner dem och gjorde bättre vändningar. Sedan kom vi lite efter i andra matchen och upplevde att vi hade bra fart men att det var svårt att segla om. Vi tar med oss det vi lärde oss idag inför imorgon.

Oracle Team USA är klara för final som försvarare av America’s Cup-bucklan men deltar ändå i grundomgången. De vann sina två matcher idag och fyra lag plockade var sin poäng. Land Rover BAR toppar tabellen tack vare de två extrapoäng de fått efter att de vann Louis Vuitton America’s Cup World Series.

Seglingarna fortsätter imorgon (söndag) klockan 19.00 svensk tid och då möter Artemis Racing först Frankrike och sedan USA. Seglingarna kan ses i direktsändning på TV4 Sport.

Officiella resultat 2017-05-27

Race 1: USA – Frankrike 1-0
Race 2: Sverige – Japan 1-0
Race 3: Frankrike – Nya Zeeland 0-1
Race 4: Storbritannien – Sverige 1-0
Race 5: Nya Zeeland – USA 0-1
Race 6: Storbritannien – Japan 0-1

Poängtavla:

1. Land Rover BAR (GBR) – 3p (startade serien med 2 extrapoäng)
2. Oracle Team USA(USA) – 3p (startade serien med 1 extrapoäng)
3. Artemis Racing (SWE) – 1p
4. Emirates Team New Zealand (NZL) – 1p
5. Softbank Team Japan (JPN) – 1p
6. Groupama Team France (FRA) – 0p

America’s Cup seglas från 26 maj till 27 juni 2017 på Bermuda. Tävlingen om en av idrottsvärldens mest åtråvärda troféer avgörs först i en grundomgång där ett lag slås ut, sedan i ett slutspel som avgör vilket lag som får möta Oracle Team USA i finalen.