Anton och Fredrik leder i Hyeres

Världscupen i franska Hyeres drog igång på tisdagen i strålande solsken och lätt mellanvind. Totalt är 14 svenska besättningar på plats och bäst började Anton Dahlberg/Fredrik Bergström som leder efter två inledande race i 470-klassen.

- Vi fick en bra öppning. Det var tajt där ute men vi hittade fin fart i båten och tog några fantastiska "calls" på kryssarna. Det är en lång regatta och vi ser redan fram mot imorgon, säger Anton Dahlberg.

Gradientvinden gjorde att sjöbris var svag och instabil. De flesta racen kunde genomföras men några blev avbrutna när det blev för mycket lotteri.

I 49erFX visade Klara Wester/Rebecca Netzler att de konserverat formen från Europacupen på Mallorca för ett par veckor sedan då de blev bästa svenska besättning. Efter första dagen i Hyeres ligger de på en femteplats efter att han börjat med en tionde plats för att sedan bli tvåa i dagens andra race.

Ytterligare fyra svenska besättningar är topp-10 efter första dagen. Ida Svensson/Rasmus Rosengren i Nacra17 och Carl P Sylvan/Marcus Anjemark i 49er ligger båda på sjunde plats. Johannes Pettersson i Finnjolle och Carl-Fredrik Fock/Marcus Dackhammar i 470 är båda tia.

Carl och Marcus började med att spika första racet i 49er, men blev sedan 14:e och 34:e båt i de följande racen.

- Sjöbrisen kom tidigare än planerat och gav oss tre race med en del omstarter i lätt mellanvind. Vi öppnade starkt med en spik i första. Det var bra öppning, fler sådan ska vi ha den här veckan, säger Carl.

Text: Mats Olsson, Svenska Seglarförbundet
Foto: Richard Langdon