Ordförande har ordet - Nyår redan?

Nu har vi passerat oktobermånad och med detta slutet av seglingssäsongen (i Sverige) för detta år. För att citera en god kollega på kansliet; det är dags att fira nyår hos KSSS! Med detta tänker vi på allt vi lyckats genomföra och leverera under säsongen och att det nu finns anledning att både fira och hitta ett kort andrum, lite tid för reflektioner, innan arbetet med nästa säsong drar igång på nytt. Grattis KSSS på ”nyårsafton”; tack för en strålande säsong!

Detta är inte rätt forum att summera allt som hänt under säsongen, men i lite korta drag, vill jag ändå påminna er medlemmar om allt förträffligt som skett under säsongen 2018.

Ungdomsläger som varit fulla och enormt uppskattade. Jag hade förmånen att både besöka Lökholmen och Långholmen under säsongen. Vilken fröjd det var att få lite tid med lägerledarna och ta del av deras insikter kring våra läger. Allt från det positiva kring att utveckla våra ungdomar till mycket genomtänkta planer för att hantera lite svårare situationer om de, mot förmodan, skulle uppstå. Jag fick en djup respekt för deras kompetens men också hur de har anammat den kultur och de värderingar som vi som Sällskap vill stå bakom. 

Därtill har det kappseglats, både hemma i Sverige och internationellt. KSSS har levererat inte mindre än 17 kappseglingar under säsongen; allt från enklare till större bankappseglingar, till stora havskappseglingen ÅF Offshore race till Sveriges största jolleregatta Olympic Class regatta, detta år tillsammans med leveransen av JSM över två helger. Både ÅF Offshore Race och OCR slog rekord i deltagande, men viktigare än så; vi har fått enormt positiv återkoppling från deltagarna. 
Därtill har det seglats eskader i Stockholms skärgård och det har varit högtryck i våra hamnar. Detta år markerade även första året med ytterligare en anläggning genom hamnen vid Telegrafholmen. Hoppas ni hunnit besöka denna vackra plats. 
Våra medlemmar har även kappseglat internationellt med framgång. Allt från VM guld och EM guld till lite andra valörer har plockats hem till klubben. 

Sedan har vi på hemmaplan återigen vunnit Allsvenskan i segling. För andra året i rad. Vilken insats från ett lag med stor bredd, både i form av åldrar, bra blandning bland tjejer och killar, samt en del seglingsrävar. 
Vidare har vårt strålande elitlag varit ute jobbat hårt på olika internationella kappseglingar. Detta med många stora framgångar, men även en del egna besvikelser, som dock kommer med viktiga lärdomar. Nu är det dags för nästa upptrappning inför OS i Tokyo 2020 och Sverige har redan säkrat nationsplatser i 470, Laser Radial och Finnjolle, där KSSS har de starka korten i de två förstnämnda klasserna genom A.Dahlberg/F.Bergström och J.Olsson.  
Sverige hoppas på fler nationsplatser, men vi får avvakta VM 2019. 

Vi har även arrangerat diverse sociala händelser för våra medlemmar inklusive medlemsmingel kring ÅF Offshore race, Lökholmens dag (100 års jubileum) och Klubbmingel på Klubbarnas Klubb.

Har säsongen 2018 avlöpt klanderfritt? Har inga misstag begåtts? 
Finns det inget utrymme till förbättringar? Självklart!  Tråkigt vore det ju annars!

Som en referens på temat utveckling och förbättring så vill jag berätta i korthet om det årliga strategimöte som vi hade i september för KSSS styrelse och kansliet. Då diskuterades operativa frågor från året som gått, i förhållande till den 5-års strategi som sattes under 2017, likväl som stimulerande strategiska diskussioner om vår framtid. Vi avsatte särskild tid för tre teman: Kvalitét, Hållbarhet och Medlemmar. Inte minst på temat Kvalitét diskuterade vi och utvecklade planer för hur vi kan höja kvalitén i allt vi gör. Det kan vara så att vi inte ökar takten i att utveckla allt fler aktiviteter under något år, utan snarare väljer att fokusera på att öka kvalitén i allt det förträffliga som vi redan gör. Det tror vi att både våra medlemmar, våra funktionärer, våra anställda och även våra gäster, vare sig kappseglare, lägerdeltagare eller hamngäster, kommer att uppskatta. Ett sätt att förtydliga vår position som ett av världens ledande segelsällskap. Detta med medlemmarna i särskilt fokus och med ett utökat hållbarhetsperspektiv. 
Det känns inspirerande att ha ett så stort och engagerad lag som så helhjärtat bryr sig om KSSS genom dess styrelse och våra styrkor på kansliet. Vi jobbar tillsammans för historien i framtiden!

Avslutningsvis vill jag påminna om mitt genuina intresse av att lära känna er medlemmar allt bättre. Hör gärna av er med tankar och förslag på hur vi kan bli en ännu mer intressant och relevant klubb för dig som medlem. Mig hittar ni på epost: [email protected]

Seglarhälsningar,
Er tillgivne ordförande
Patrik

Visste du att...
...Sverige har tagit olympiska medaljer i samtliga OS förutom 1896 och 1904 (inga seglingar). I segling har vi totalt skördat 35 OS medaljer av olika valörer, varav 10 guld, och rankas därmed som den 8:e främsta seglingsnationen. Utav dessa 10 guldmedaljer så har majoriteten seglats hem av KSSS seglare. 
Just i år firar bröderna Sundelin 50 års jubileum av sin guld-bragd i 5.5 M i Mexico City 1968. En hälsning via Jörgen S. är som följer: ”Att fylla 50 är stort men att fira något efter 50 år som man varit med om att skapa är större.” Fråga gärna Jörgen om historien kring inmätningen. Båten gick bra, det enda som saknades var seglen! Grattis till alla våra olympiska medaljörer, men i år särskilt bröderna Sundelin kring sitt jubileumsår!   

Klicka här för att komma till de tidigare inläggen från Ordföranden >>