KSSS Elit flydde Mallorca och samlades i Skanör

OS-säsongen 2020 var tänkt att starta på Mallorca för KSSS elit och de svenska OS-seglarna (varav de flesta ju kommer från KSSS). Här skulle man träna, finslipa formen och mäta sig mot världseliten i den stora regattan Trofeo Princesa Sofía. Men så kom Corona.

När den internationella seglingseliten insåg allvaret i pandemi-hotet uppstod en viss förvirring bland seglarna. Olika länder gick ut med olika åtgärder, vissa störtade hem hals över huvud medan andra fick mer lugnande rekommendationer. För de svenska seglarnas del var det dock ganska lugnt. Vår elittränare Martin Strandberg var på väg att ansluta till gänget, men fick till en början rådet att avvakta, när det var ett faktum att regattan ställdes in och de flesta ickespanjorer uppmanades att åka till sina hemländer togs beslutet att ta hem de svenska seglarna och fortsätta träningen i Sverige. Och Martin fick arrnagera träningsmöjligheter i Sverige.

-       Jag förstod att det var lite kalabalik på stranden på Mallorca och man gjorde olika val. Några valde att packa ihop båten och köra hem, medan andra lämnade kvar sin utrustning.

Efter hemfärden uppstod en tid av osäkerhet, skulle man nu inte få några tillfällen till tävling innan OS? Många anade nog att tidpunkten för OS skulle komma att ändras eller helt enkelt ställas in. 

Skanör är som Japan, nästan.

När så beslutet kom att OS flyttas till nästa år valde man såväl i landslaget som KSSS Elit att satsa på att göra något riktigt bra av det.

-       Vi valde att lägga träningslägret i Skanör, här har vi som en egen by i små stugor, vi behöver inte packa ihop oss och det blir lite som en självvald karantän, säger Martin. Dessutom har vi väldigt fina seglingsförhållanden här med vågor som liknar de i Japan. Nu har vi också satt ihop träningsprogram med lite mer teori och fys än vad kanske skulle haft med ett OS i sommar.

OS hoppen Anton och Fredrik i 470 kommer träna med GKSS-tjejerna Olivia Bergström och Lovisa Karlsson, men på plats är också KSSS bägge Nacrabesättningar och i Laser har Jesper och Wille fått sällskap av Max Salminen som lämnade sin Finnjolle på Mallorca. Den ofrivilliga förändringen har vänts till ett tillfälle att få ett helt års extra förberedelse.

-       Jag är otroligt imponerad av det fokus och den målmedvetenhet som hela gänget visar. De kör verkligen järnet, avslutar Martin