Dags för årets andra tävlingshelg i Allsvenskan Segling

I helgen (17–19 juni) kommer Allsvenskan i segling till Långedrag söder om Göteborg där GKSS står som värd för årets andra tävling. Räkna med actionfyllda landnära race i roliga och spännande seglingsvatten, med flitig båttrafik som inramning.

Många av lagen skickar tungt meriterade seglare.KSSS kommer med en vass besättning, med bland andra Mikael Lindqvist, Sandra Sandqvist, Maling Tengström, Tim Nyllinge och Hanna Hellberg som seglar mycket sprint och matchracing vilket är bra att kunna i Allsvenskan.

GKSS ställer upp med meriterade Martin Pålsson och Halmstad skickar familjen Hellekant, som nyligen blev sjua i Sailing Champions League i Vilamoura och därmed är klara för Sailing Champions League-final efter sommaren.

– Det ser ut som att flera klubbar även denna gång kör med damer vid rodret. Bland andra Ljungskile  med Thea Enander, Åmålsviken med Frida Jansson och möjligen också KSSS med Sandra Sandqvist. Damerna var ju framgångsrika senast i Skanör och jag tror de kan konkurrera i toppen i Långedrag också, säger tävlingsledaren Claes Lundin och fortsätter:

– Banområdet i Långedrag ligger precis utanför GKSS hamn, så det finns utmärkta publikplatser från piren. Utmaningen för besättningarna är de många grunden och just närheten till land samt en del båttrafik, som gör vägvalen helt avgörande. Här spelar också regelkunskaperna en stor roll eftersom man behöver taktiskt hantera konkurrenterna med hänsyn till hinder, annan båttrafik och kappseglingsregler. Det blir utmanande för både domare och tävlande.

Premiäromgången i Skanör i mitten av maj bjöd på tuffa seglingar, stundtals med vindar upp mot 10–13 m/s.

Efter en dramatisk finalsegling, där dubbla poäng delades ut, tog Åmålsviken hem segern tre poäng före Halmstad och ytterligare fyra poäng före Sotefjorden. Halmstad var annars hela tävlingens dominant. Totalt seglade varje klubb 13 race. Halmstad vann åtta av sina race – att jämföra med Åmålsviken som vann fem race. Men i det sista racet missade Halmstad starten och slutade sist i finalen – vilket gav dem tolv poäng. Och eftersom Åmålsviken vann finalen (två poäng) så var segern deras.

 

Allsvenskan 2022 – efter en av fyra tävlingar

 1. SS Åmålsviken
 2. Halmstad SS
 3. Sotefjorden SS
 4. Hjuvik BK
 5. KSSS
 6. GKSS
 7. Ljungskile SS
 8. Malmö SS
 9. Gamla Stan YS
 10. Skanör BK
 11. Ekerö BK
 12. Örnsköldsvik SS
 13. Stenungsund SS
 14. Upsala SS
 15. Stockholm 606-klubb
 16. SS Kaparen
 17. Ekolns SK
 18. Strängnäs SS

 

Seglingarna sänds live och kan följas på Facebook: https://fb.me/e/1yYH4Bz9IEller på YouTube: Fredag - https://youtu.be/XL6Q4HDjg1I Lördag - https://youtu.be/e--JZrtYAR0 Söndag - https://youtu.be/-axJPfhg9Fc

Fotograf: Daniel Stenholm

För mer information besök https://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/Allsvenskan/liveresultat/