KSSS femma i Allsvenskan premiären

Efter tre dagars tuffa seglingar i hårda vindar utanför Skanör var det SS Åmålsviken som seglade hem första tävlingen (av totalt fyra) av Allsvenskan i segling. Allt avgjordes i sista racet där Åmålsviken tog sig förbi Halmstad SS som varit i ledningen i princip sedan starten i fredags, hela lördagen, till söndag eftermiddag.

Efter en dramatisk finalsegling, där dubbla poäng delades ut, tog Åmålsviken hem segern tre poäng före Halmstad och ytterligare fyra poäng före Sotefjorden. Halmstad var annars hela tävlingens dominant. Totalt seglade varje klubb 13 race. Halmstad vann åtta av sina race – att jämföra med Åmålsviken som vann fem race.

Men i det näst sista racet fick Halmstad tidigt ett straff och blev femma. Och när de sedan missade starten i det sista och slutade sist i finalen, så fick de ytterligare tolv poäng. Och eftersom Åmålsviken vann finalen (2 poäng) så var segern deras.

Åmålsvikens rorsman, Tomas Skålén, är en mycket rutinerad seglare. Och rutin behövs i de korta racen, speciellt när det blåser som det gjorde i Skanör med stundtals 10–13 m/s och två meter höga vågor. Det var för övrigt första gången som Allsvenskan avgjordes på en havsbana, men ändå nära land.

- Det har varit en jättebra helg. Vi hade det lite tufft på lördagen när det blåste som mest. Det här gänget har inte seglat i hårdvind tidigare så det tog lite tid innan vi fick till det, säger Tomas Skålén  och fortsätter:

- Det är ju så tajt hela tiden så starterna är givetvis väldigt viktiga. Men det vinnande konceptet, i alla fall under lördagen, var nog att inte sätta sig i situationer där man får göra extraslag, utan låta de andra göra misstagen. När det blåser så mycket kostar varje extraslag väldigt mycket. Det gäller att få en ren start och sedan bara ett slag upp till märket.

Nästa tävling av Allsvenskan avgörs i Långedrag 17–19 juni. Därefter blir det Åmålsviken som står som arrangör av tävling nummer tre. Det blir första gången Allsvenskan seglas i Åmål och det sker 19–21 augusti. Allsvenskan 2022 avslutas i Saltsjöbaden, med KSSS som arrangör, 16–18 september.

 

Allsvenskan 2022 – efter en av fyra tävlingar

  1. SS Åmålsviken
  2. Halmstad SS
  3. Sotefjorden SS
  4. Hjuvik BK
  5. KSSS
  6. GKSS
  7. Ljungskile SS
  8. Malmö SS
  9. Gamla Stan YS
  10. Skanör BK
  11. Ekerö BK
  12. Örnsköldsvik SS
  13. Stenungsund SS
  14. Upsala SS
  15. Stockholm 606-klubb
  16. SS Kaparen
  17. Ekolns SK
  18. Strängnäs SS

 Fotograf: Daniel Stenholm