Tufft ILCA-VM för de svenska killarna

VM i ILCA 7 är över och de tre svenska seglarna hade inget lyckat mästerskap på Banderas Bay på Mexikos västkust. Men lärdomarna är många och det finns ändå saker att glädjas åt.

Emil Bengtson var bäst av de tre och slutade på 51:a plats medan Ludde Lindqvist blev 83:a och Wilhelm Kark slutade på 88:e plats – av totalt 126 deltagare.

- Det här känns surt. Jag har inte varit i närheten den här gången. Jag upplever att jag har bra förutsättningar för att kunna fightas i toppen. Men ibland stämmer det helt enkelt inte. Jag behöver förbereda mig bättre. Det är flera saker runt om tävlingen som jag kunde ha gjort på ett bättre sätt. Seglingsmässigt behöver jag bli mer konsekvent i mina starter och bli mer konsekvent på att komma upp med blicken, säger Emil och fortsätter:

- Nu blir det ett break från båten ett tag. Sedan kommer det att bli några vänder i Marseille så som det ser ut nu. Eventuellt även till Haag. Därefter blir det träning och förberedelse inför EM i Hyères i höst, som är den tävling som jag har siktet inställt på  i år.

Lika besviken som Emil är kompisen Wilhelm Kark:

- Jag är otroligt missnöjd och känner mig ganska sänkt både fysiskt och mentalt. Jag kämpade länge med covid innan regattan, men var väldigt hungrig och hade en bra känsla i träningen och build-upen för regattan. Jag upplever att jag har så mycket mer segling i mig, men nu lirade det inte alls, säger Wilhelm och fortsätter:

- Det är inte mycket jag är nöjd med, men kanske först och främst progressionen i starterna under regattans gång. Det var ett av processmålen inför veckan. Däremot är det mycket jag behöver utveckla – kanske först och främst fleet-management och vissa strategidelar. Sen har jag även en hel del fysisk träning att ta igen för att känna mig riktigt bekväm i båten. 

 

Emil och Wilhelm tillhör seglingslandslaget och Ludde Lindqvist är en del av utvecklingslandslaget. Men för alla tre är 2022 ett viktigt år för att ta ett steg till i sin karriär. För Emil och Wilhelm är OS 2024 det stora målet medan Ludde har en lite längre horisont.

- Precis som killarna själva säger så är resultatet en besvikelse och vi måste fundera på vad som vi kan justera i upplägget och träningen för att uppnå de krav vi har på oss. Nästan det enda positiva med regattan är att jag tror vi lyckade säkra tre platser till nästa års VM, vilket är första OS-kvalet. Men å andra sidan så är vi 34:e nation just nu vilket är alldeles för långt ner på listan för att kunna konkurrera om en OS-plats, säger förbundskapten Magnus Grävare.

 

Läs mer här och se alla resultaten. 

 

Text: Mats Olsson 
Foto: CHARITYPALMATIER143