Vidar Nyström Nordisk Mästare i iQFoil

Svenske brädtalangen Vidar Nyström vann på söndagen NM i den nya olympiska brädklassen iQFoil som debuterar i Paris 2024. Vidar, som bara är 16 år, vann U19-klassen efter att ha dominerat mästerskapet från första racet.

Nordiska mästerskapet avgjordes i norska Hvasser i Oslofjorden i strålande solsken och vindar runt 7–10 m/s – förhållanden som brädseglare älskar.

- Jag hade inte så stora förväntningar när jag kom hit, mer än att kvala in till UVM om några veckor och det har jag gjort nu, säger Vidar och fortsätter:

- Jag är mest nöjd med farten och mitt vägval. Och det var viktigt eftersom det har varit ganska byiga vindar.

Det var 18 brädor i klassen som körde totalt elva race. Fem slalom i fredags, fem kryss/läns i lördags. Och till slut ett maratonrace på söndagen över en timme och 20 minuter – vilket verkligen är riktigt långt på en foilande bräda. Vidar vann sex race, bland annat maratonracet. Han var utanför pallen i endast ett race då han diskades för en tjuvstart.

Vidar är bara 16 år men tävlar i U19-klassen. Skillnaden mot seniorklassen är att i U19 är seglet åtta kvadratmeter och i seniorklassen nio kvadratmeter.

- Tekniskt är vi i U19 minst lika bra som seniorerna. Men jag måste öka i vikt och styrka för att kunna konkurrera med de bästa. Idag väger jag 78 kg. Jag behöver gå upp till cirka 95 kg, säger Vidar som dock inte tror det är omöjligt:

- Heller försöker jag gå upp drygt 15 kg än att försöka gå ner det…

Vidar tillhör svenska utvecklingslandslaget och läser på ”foilgymnasiet” i Vellinge. Som tränare har han Martin Strandberg – både i utvecklingslandslaget och på skolan.

- Jag är övertygad om att Vidar hade kommit tvåa i seniorklassen här på NM. Han hade inte vunnit men han hade definitivt tagit en pallplats, säger Martin.

Förutom Vidar var ytterligare tre svenska seglare på plats i iQFoil-NM i Norge. Johanna Hjertberg kom fyra i damklassen medan Carl Lagerberg var fyra och Otto Berg sjua i herrklassen.

Foto: Martin  Strandberg