Mindre än en vecka kvar till start

Niklas Qvarnström från Tangosailing.nu: Det är mindre än en vecka kvar till årets höjdpunkt Gotland Runt. Det är väl lite för tidigt för att gå in på detaljer i väder och sådant, men prognoserna tyder på måttliga vindar kring sydväst, och en hel del sol. Inte helt fel.

På årets anmälningslista finner jag cirka 190 båtar. Något färre än förra året. Men så verkar det vara lite här och där runt om i Sverige.

Kampen om pokalerna kommer dock säkerligen att bli jämn och hård.

Om vi börjar med en koll på Classic-båtarna så är de fler än förra året och det är flera nya båtar vi inte sett i tävlingen tidigare som brittiska 50-fotaren Infanta med Freddie Hall och den gamla Molich 1-ton Camelot med Christoffer Edström.
Det är en bred skara båtar i denna klass och skillnaden i handikapp är stor varför vindarna betyder mycket för utgången av tävlingen.
Men Sparkman&Stephens-båtarna Ballad och Refanut hör väl klart till favoriterna.

Även bland flerskrovsbåtarna är det en brokig skara deltagare, och fler än förra året. Sex båtar och det skiljer 16 meter mellan den minsta T29 Plus och den största 84-fotaren Allegra.
Nigel Irens-designade Allegra kommer att få det tufft genom skärgården, speciellt om det blir läns eller kryss. De mindre kvickare trimaranerna har ju här en fördel. Men väl ute på havet kommer 84-fotaren att tuffa på.
Men det är en annan stor katamaran jag är nyfiken på. Finska GunBoat 48 Dancing Bear seglas av rutinerade Michael Wahlross. Wahlroos har ju tidigare framgångsrikt seglat Farr 30 och med nye ägaren tog de nyligen en silvermedalj på short handed-EM.

Short handed-klassen samlar i år 26 båtar, och här får väl 2star-vinnaren SunFast 3600 Groovie finna sig i att vara favorit. Trots den moderna breda skrovformen har ägarna Martin Dubois och Karl Jungstet fått bra fart på båten även på kryss, även om det är undanvind som är båtens starka sida.
Flera av de främsta konkurrenterna har ju liknade favoritbogar som Figaro-båtarna där jag ser Andreas Hamrins Amazigh som främsta utmanare.
Jag gissar att även J/121 Jolene med Fredrik Rydin vill vara med där uppe i kampen om pokalerna.
Rutinerade Martin Angsell har klivit ombord på nya Shogun 43, men på Sandhamn Open hängde de inte med så bra. En helt ny båt tar alltid lite tid att hitta rätt på, och jag tror inte de är med och slåss om täten på Gotland Runt.

I ORC-klassen har jag i skrivande stund inte koll på om det blir en eller två klasser. Med 25 anmälda båtar skulle det kunna bli en klass. Samtidigt är det ganska stor skillnad mellan snabbaste och långsammaste så en delning på två klasser är ju inte heller fel.
Patrik Forsgren med sin First 36.7 Team Pro4u är ju naturligtvis den stora favoriten här. De kommer närmast från Baltic Offshore Week där de slutade trea.
Främsta utmanare till Team Pro4u är kanske Tobias Hemmingssons First 40.7 Naomi, som alltid är med högt upp.
Även Per Ovrén syns ofta högt upp i resultatet och teamet börjar väl hitta rätt på sin nya Italia 9.98 Madonna.

SRS-båtarna är 123 till antalet och här är det en djungel av olika båtar. Att utse en eller ett par favoriter är inte helt enkelt.
Bland de mindre båtarna finns Scampin Boj Boj med Peter Forslund vid rodret en båt som ständigt återfinns högt upp, oavsett väder. En annan båt av lite äldre modell är C&C 35 Necesse med Victor Carlstedt. Tvåa förra året och seger året innan. Blir det inte allt för lätta vindar så lär vi se dem högt upp även i år.
Förra årets vinnare X-99 Wet-X ska naturligtvis också nämnas i kampen om pokalerna.

Bland de lite större båtarna bör Ängemark-designade Mithril nämnas som en aspirant till segern. En båt som går fint oavsett vindriktning och vindstyrka. Samma med Arcona 340 Tiki Minos som jag har bra koll. Och Grand Soleil 37 Amarone förstås som varje år siktar på förstaplatsen.

Bland de lite större båtarna vill jag främst nämna J/111 CAG med Anders Frisk, en båt som enligt mig har bra chanser i kampen om de allra främsta placeringarna. Största konkurrenter till CAG är nog Mumm 36:orna Shogun och Goose II.
Finska Finngulf 41 Speculator brukar också seglas väl och är en båt man bör hålla koll på.

Det är naturligtvis knepigt att plocka ut några enstaka favoriter. Segling är ju en utomhussport och det är många faktorer som påverkar utgången av resultatlistan. Men ofta är favoriterna alltid högt upp, oavsett väder och vind.

På söndag ger sig båtarna av från Stockholms vatten ut på havet runt Gotland och runt tisdagkväll, onsdag morgon vet vi antagligen hur det har gått.

Niklas Qvarnström
Tangosailing.nu