Starkt svenskt Nacra-VM – även om medaljerna uteblev

De båda svenska besättningarna på Nacra-VM – Ida Svensson/Marcus Dackhammar och Emil Järudd/Hanna Jonsson – lyckades inte knipa någon medalj trots att båda hade chansen i söndagens final i franska La Grande-Motte.

  – De var båda uppe och högg på ett VM-brons och det är fantastiskt att ha två besättningar som är på den nivån. De har tagit jättestora kliv. Det kan nästan inte se bättre ut, säger förbundskapten Magnus Grävare till TT.

Med en femteplats (Emil och Hanna) och en sjätteplats (Ida och Marcus) på VM har de båda visat att de tillhör världstoppen. Frågan är nu vem av dem som får den svenska OS-platsen.

  – Vi har lite att fundera på. Vi får väl diskutera och nominera. Hur det än blir så har vi en stark besättning, säger Grävare.

Endast två poäng skiljde mellan de båda efter totalt 16 race på VM. Och båda skulle säkert göra en bra insatts på OS, som invigs om 75 dagar. Men bara en besättning får åka. På tisdag förmiddag kommer Sveriges Olympiska Kommitté att meddela vem det blir.

Inför söndagens final hade de båda bra möjligheter att nå en medalj. Men det gick inte riktigt svenskarnas väg. Ida och Marcus var lite för ivriga i starten, drog på sig ett straff och lyckades inte riktigt komma tillbaka in i matchen igen. De slutade på tionde och sista plats i finalen.

Lite bättre gick det för Emil och Hanna som slutade på sjundeplats – dock utan att på riktigt utmanat om medaljerna i finalen. Men till slut var de ändå bara fyra poäng från en bronsmedalj.


Läs mer: 2024 World Championship - Nacra17.org